Actualitat
Laboral
El programa “En bones mans” d’Onda Cero debat sobre la darrera guia de prescripció infermera publicada al BOE
16.10.24 | Catalunya
L’espai radiofònic sobre salut de Robert Calvo, "En bones mans", s’emet els diumenges al matí i en la darrera edició van tractar el tema de la nova guia publicada fa uns mesos. Aquesta mesura suposa un avanç en la pràctica infermera, ja que abans de la guia, les infermeres feien tot el procés de visita, anamnesi, la prova reactiva i proposaven la medicació, però el metge havia de signar la recepta.
"L'única cosa que ha canviat és que abans el metge havia de, per dir-ho d'alguna manera, autoritzar la prescripció. L'havia de signar ell i ara ho podrem fer nosaltres", ha explicat Juste.
Pilar Juste ha detallat com s'estava fent fins ara la gestió d'aquestes consultes: "La majoria de dones venien al centre d'atenció primària, i les infermeres les visitàvem. Si veiem que no hi havia complicacions, fèiem la tira reactiva i proposàvem el tractament.
Si hi havia algun cas amb complicacions, com les dones embarassades, persones grans, amb diabetis o insuficiència renal crònica, es derivaven al metge”. Juste, infermera de primària a l’Institut Català de la Salut, apunta que la guia publicada també exclou aquestes mateixes pacients que, tal i com es feia abans, son derivades directament al metge.
Competències, reconeixement i autonomia
Amb aquesta guia, les infermeres guanyen un suport legal i un reconeixement d’una feina autònoma que, a més, agilitza l’atenció dels usuaris. “Ara ja no cal que el metge signi la recepta; nosaltres podem fer-ho directament, i la pacient només ha d’anar a la farmàcia amb la seva targeta sanitària”, ha subratllat la portaveu del sindicat.
A més, Juste ha remarcat la necessitat de continuar millorant les condicions laborals i formatives de les infermeres: “Hem evolucionat molt en els estudis universitaris de grau. Necessitem que això es valori per part de l’administració i les direccions, que se’ns vegi d’una manera diferent a com es veia la infermeria fa anys”.
La portaveu ha puntualitzat que aquests canvis s'han de fer sempre “amb un marc jurídic i un reconeixement adequats” al darrera i per això la creació de guies com aquesta son un pas fonamental per a l'evolució de la professió.