Notícies

Professional

SATSE Catalunya primera reunió amb la Consellera de Salut: trobada positiva però amb reivindicacions clares

A finals de setembre els representants de SATSE Catalunya van fer la primera presa de contacte amb la responsable de Salut i li van traslladar les necessitats i expectatives d’infermeres, infermers i fisioterapeutes.

Encapçalats per Ignacio Montoya, Secretari General de SATSE Catalunya i provincial de Girona, els representants del Sindicat Victor Motos, Secretari Provincial de SATSE Barcelona, Caterina Ròdenas, Secretària Provincial de Tarragona, i Carme Cugat, Secretària Provincial de Lleida, van mantenir la primera trobada amb la Consellera de Salut, Olga Pané


Després de la reunió, SATSE Catalunya ha valorat molt positivament l'obertura al diàleg i la sensibilitat de la Consellera davant els reptes que enfronten les infermeres, infermers i fisioterapeutes a Catalunya.

Ràtios: clau per la seguretat


Una de les principals preocupacions abordades durant la reunió va ser la sobrecàrrega assistencial que pateixen les infermeres a molts centres sanitaris, tant públics com concertats i privats. Els ràtios actuals de pacients per infermera estan molt per sota dels estàndards europeus, afectant directament la qualitat de l'atenció i la seguretat del pacient. 

La salut catalana ha de tenir en compte tant la sanitat pública com la concertada i privada, assegurant ràtios adequats en tots els àmbits


Des de SATSE es va recordar la necessitat de revertir aquesta situació i es va esmentar la Llei del Pacient, impulsada a nivell estatal pel sindicat, que busca establir un màxim de pacients per infermera. "La salut catalana ha de tenir en compte tant la sanitat pública com la concertada i privada, assegurant ràtios adequats en tots els àmbits", van insistir els representants sindicals.

Urgent incorporació de millores del III Acord de l'ICS


A més de les qüestions de ràtios, SATSE Catalunya va instar la Consellera a executar amb celeritat les millores pendents del III Acord de l'ICS, que encara no s'han aplicat en la seva totalitat. El sindicat va subratllar la importància de no endarrerir més aquestes mesures, que afecten directament les condicions laborals de les infermeres i els infermers que treballen en l’àmbit públic.

Creixen les agressions

Un altre punt de preocupació va ser el tema de les agressions que pateixen els professionals sanitaris, especialment les infermeres, que sovint són la primera línia de contacte amb els pacients. SATSE Catalunya va assenyalar que la sobrecàrrega laboral i els llargs temps d'espera poden generar tensions que propicien aquest tipus d'incidents. Entre les propostes presentades, el sindicat va destacar la importància d'augmentar la presència de personal de seguretat als centres sanitaris i la necessitat de permetre l'anonimització de les denúncies per agressions, per protegir millor els professionals.

Compromís amb l'augment del pressupost sanitari


Els representants de SATSE Catalunya també van expressar el seu suport a la proposta de la Consellera de Salut d’augmentar el pressupost destinat a la sanitat fins al 7% del PIB, superant l'actual 5,7%.

Aquesta mesura és vista com un pas fonamental per millorar les condicions laborals i assistencials, així com per reforçar l’atenció primària i la prevenció, millorant l’assistència que s’ofereix als ciutadans.


Infermera escolar, ja!


Finalment, a la reunió es va parlar de la figura de la infermera escolar, una reivindicació històrica de SATSE Catalunya. Aquesta professional és clau per a la promoció de la salut a les escoles, ocupant-se tant de la prevenció com de l'atenció immediata de problemes de salut dels alumnes. 


Les infermeres escolars desenvolupen programes d’educació sanitària, fomentant hàbits saludables, i són un suport fonamental per gestionar problemes crònics o urgències dins dels centres educatius. “Catalunya va ser pionera amb el programa Salut i Escola, i ara és el moment de fer un pas endavant i garantir la presència de les infermeres a totes les escoles”, van reivindicar els representants del sindicat.