Visibilitat i reconeixement

SATSE Catalunya reivindica el paper imprescindible de les infermeres en la lluita contra el VIH/SIDA

El reforç de les plantilles d’infermeres i infermers, des de l’atenció primària fins l’especialitzada, és imprescindible per una atenció integral i de qualitat als seropositius. De la informació al "counselling": l’enfocament infermer clau en la prevenció del VIH.
Mostres de sang en tubs per analitzar

Amb motiu del Dia Mundial de la SIDA, aquest diumenge 1 de desembre, el Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya destaca la labor fonamental de les infermeres en l’atenció integral a les persones amb VIH/SIDA, des del diagnòstic fins al suport emocional, l’adherència al tractament i la prevenció. 

Aquest col·lectiu no només proporciona cures directes, sinó que també exerceix un paper essencial com a educadores sanitàries i conselleres, ajudant els pacients a entendre i gestionar la seva condició de manera autònoma.

Educació sanitària i "counselling": molt més que informació


La tasca preventiva de les infermeres va més enllà d’oferir informació sobre la transmissió del VIH. Encara que moltes persones coneixen els riscos bàsics, segueixen infectant-se, la qual cosa evidencia que es tracta d’un problema de salut conductual, estretament vinculat a determinats comportaments. 

Aquí és on el "counselling" esdevé una eina clau: mitjançant el consell assistit, les infermeres no només expliquen el risc, sinó que ajuden les persones a identificar els seus propis comportaments de risc i a implementar canvis efectius per reduir-los. “El "counselling" no només és informar, sinó escoltar, empatitzar i guiar el pacient perquè es responsabilitzi de la seva salut i prengui decisions informades que canviïn el curs de la seva vida”, assenyalen responsables del sindicat.

Una atenció integral que necessita més recursos


A més de fer front als reptes emocionals i físics que implica un diagnòstic de VIH, les infermeres desenvolupen un paper insubstituïble en la coordinació amb l’equip multidisciplinari per assegurar que les necessitats dels pacients —físiques, psíquiques i socials— siguin ateses en un entorn de confiança i respecte.


Malgrat aquests esforços, SATSE Catalunya alerta que la manca de recursos i de plantilla d'infermeres i infermers limita la capacitat d’oferir una atenció adequada a l’augment de casos detectats en els darrers anys. Segons dades de la OMS i el ECDC, els diagnòstics de VIH a Europa han augmentat un 2,4% respecte a l’any anterior, amb més de 113.000 nous casos, i un 33% de les persones infectades desconeix que conviu amb el virus.


Les infermeres som la base de l’atenció sanitària al VIH/SIDA, però la manca de recursos dificulta la nostra tasca. Cal un compromís real per reforçar les plantilles i garantir que les persones afectades rebin una atenció de qualitat i humanitzada”, conclou SATSE Catalunya.


Amb aquesta reivindicació, el sindicat insta les autoritats sanitàries a prendre mesures urgents per millorar la situació, no només en la lluita contra el VIH/SIDA, sinó en l’enfortiment global del sistema sanitari.