Hemeroteca

Un 38 per cent d'infermeres han sofert la Covid-19 a Catalunya

SATSE presenta un estudi sobre la situació i condicions professionals i laborals de les infermeres i infermers durant la crisi sanitària de la Covid-19.

Un 38,2 per cent d'infermeres i infermers han sofert la Covid-19 a Catalunya, segons l'enquesta difosa pel Sindicat d'Infermeria SATSE, que conclou que aquests professionals posen de nota un 3,7 sobre deu a la gestió de la Conselleria a l'hora de solucionar els seus problemes durant la crisi sanitària. També suspenen amb un 3 sobre 10 la quantitat i qualitat del material de protecció que han tingut a la seva disposició, veient-se obligats vuit de cada deu a reutilitzar les màscares FPP-2 o FPP-3 per a atendre pacients i ciutadans.

Aquests resultats procedeixen de l'anàlisi que l'empresa especialitzada en estudis online Sondea ha elaborat per al Sindicat d'Infermeria, SATSE, després de realitzar una enquesta a la fi de maig i principis de juny a un total de 8.218 infermeres i infermers del conjunt de l'Estat sobre la seva situació i condicions de treball en l'actual crisi sanitària de la Covid-19.

L'alta afectació de la malaltia dins del col·lectiu infermer, la falta de suficient material i equips de protecció, així com de proves diagnòstiques de la Covid-19, i les greus conseqüències que la seva lluita contra la malaltia ha suposat a nivell personal i familiar són algunes de les principals conclusions de l'estudi i que, segons el parer de SATSE, confirmen les successives i reiterades denúncies que des de l'organització sindical s'han realitzat tant a nivell nacional com internacional.

Pel que fa a Catalunya, l'estudi assenyala que nou de cada deu professionals d'Infermeria enquestats han treballat durant la crisi sanitària (93,4%) i que nou de cada deu han tingut contacte amb pacients diagnosticats o sospitosos de coronavirus (95,3%). Dels infermers i infermeres enquestats/as, un 38,2 per cent asseguren haver tingut símptomes de la malaltia.

Quant a les proves de detecció de la malaltia, van ser realitzades al 81,6 per cent de les infermeres i infermers de la comunitat autònoma. L'anàlisi apunta que a un 61,5 per cent els han fet proves PCRs, a un 25,1 per cent, test ràpids, i a un 61,3 per cent li van realitzar estudis serològics.

Pel que fa a la protecció amb la qual han comptat per a fer el seu treball, la quantitat i qualitat del material disponible ha estat valorat pels professionals durant les pitjors setmanes de la pandèmia amb 3,7 punts sobre 10, sent molt mal puntuada (de 0 a 4) pel 64,6%. Ara continua sent percebuda amb una mitjana de 5,6, i és suspesa per un 30,1% dels professionals enquestats.

Així mateix, set de cada deu infermeres i infermers consideren que necessitarien més informació i formació sobre el maneig dels EPIs (74,6%), i un 33,4 per cent declara no haver rebut cap mena d'informació i formació sobre aquest tema.

El material que més han hagut de reutilitzar les infermeres ha estat la màscara FPP-2 o FPP-3, en concret, un 87,8% dels professionals enquestats. D'altra banda, un 65,9 per cent han reutilitzat màscares quirúrgiques i un 64,2 per cent bates impermeables, mentre que un 34,2 per cent van haver de reutilitzar les vestimentes de protecció (els tipo “monos de bussejador”) dels d'un sol ús.

D’altra banda, l'enquesta pregunta a les infermeres i infermers sobre la gestió de la Conselleria a l'hora de solucionar els seus problemes durant la crisi sanitària, i li donen una nota mitjana de 3,7 sobre 10. Quant a la implicació del centre sanitari o sociosanitari en el qual treballen durant la crisi li donen una nota de 4,9 sobre 10, mentre que puntuen amb un 5,8 sobre 10 a la implicació del seu comandament superior.

L'estudi realitzat també conclou que un 19,3% de les infermeres de la comunitat autònoma han realitzat alguna denúncia, escrit de queixa o similar respecte a les circumstàncies de seguretat existents en les setmanes de crisi sanitària.

Així mateix, la pandèmia de la Covid-19 ha afectat l'estabilitat del lloc de treball al 26,1 per cent de les infermeres i infermers enquestats, i un 18,6% de les infermeres/us han necessitat ajuda psicològica per la sobrecàrrega laboral i dures condicions que han hagut de suportar (estrès, ansietat, contacte permanent amb el dolor i, en moltes ocasions, la mort…), segons l'estudi realitzat per l'empresa Sondea.

“Les conclusions de l'estudi no deixen lloc a dubtes que la falta de previsió i diligència de les autoritats competents ha posat en greu risc a la salut i seguretat de les infermeres i infermers, així com la de les persones del seu entorn”, subratlla SATSE Catalunya, que insisteix que “tots els problemes, errors i deficiències constatades no poden tornar a produir-se en cas de nous rebrots de la malaltia, perquè seria una falta de respecte a la dignitat dels ciutadans i dels professionals”.

Enfermera, a la entrada de una Unidad de Cuidados Intensivos (UCI) de pacientes con COVID 19