Notas de prensa
Politica sanitaria
SATSE Catalunya planteja les necessitats d’infermeres i fisioterapeutes davant el Comitè CAIROS
14.11.24 | Catalunya
SATSE Catalunya, sindicat de les infermeres i fisioterapeutes catalans i catalanes, va mantenir el passat divendres una primera reunió amb representants del Comitè d’avaluació, innovació i reforma operativa del sistema de salut (CAIROS), per abordar els plantejaments inicials sobre la reforma del sistema sanitari català.
El Secretari general de SATSE Catalunya, Ignacio Montoya, afirma que el seu objectiu ha estat “fer saber el nostre posicionament sindical respecte a les propostes de canvi i transmetre les prioritats dels nostres col·lectius”. Montoya ha afegit que “en nosaltres trobaran una mà estesa, però amb unes fronteres definides pel reconeixement professional, la seguretat jurídica i un finançament adequat”.
Reconeixement d’infermeres i fisioterapeutes
Una de les prioritats de SATSE Catalunya és el reconeixement de la classificació professional real de les infermeres i fisioterapeutes. “Qualsevol reforma ha d’incloure una classificació i remuneració justa i adequada a les competències i responsabilitats d’infermeres i fisioterapeutes” afegeix Montoya. L’infermer aclareix que això s’ha de donar dins de l’aixopluc de la seguretat jurídica que ha d’emparar a les professionals titulades i les especialistes.
Racionalitzar el temps de treball
L’altra prioritat de SATSE Catalunya és el reconeixement d’una part de la jornada de les infermeres i fisioterapeutes per a dur a terme competències no assistencials, com la docència o la investigació. “Les nostres són professions on cal actualitzar-se, investigar i innovar per millorar l’atenció a l’usuari, alhora que és necessari passar el nostre coneixement a les noves generacions. No pot ser que una tasca que és part de la nostra professió no estigui reconeguda i no formi part de la nostra jornada” afirma Montoya.
Pel que fa al temps de treball el sindicat també va marcar com a prioritari assegurar la desconnexió digital i implantar iniciatives de millora de la conciliació entre la vida familiar i laboral. “Per les seves característiques les professions sanitàries son molt demandants, però cal que les administracions i empreses sanitàries estableixin pràctiques laborals correctes per no cremar als treballadors i mantenir la seva salut física i mental” afirma Montoya
Finançament i impacte
Finalment el Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya va ressaltar que qualsevol iniciativa que es dugui a terme ha d’anar acompanyada d’un finançament suficient. “Per exemple, si s’estableix es vol potenciar l’atenció als domicilis, cal invertir en vehicles d’empresa adequats per fer les visites i establir una remuneració específica per la realització del servei” afirma el Secretari general de SATSE Catalunya, Ignacio Montoya.
A més, abans d’implantar qualsevol canvi, s’ha de fer un estudi de com afectarà les condicions laborals dels professionals. “Des de canvis d’horaris, tasques, càrrega assistencial, responsabilitats, equips de protecció o necessitats a les instal·lacions... tot són qüestions que s’han de pensar bé i que s’han de preveure perquè la introducció de canvis funcioni” explica Montoya.
Obertura al diàleg
SATSE Catalunya valora positivament la reunió i espera que les pròximes trobades amb el Comitè CAIROS permetin aprofundir en les propostes de reforma i concretar els detalls d’aquests canvis amb el màxim consens possible. “Estem oberts al diàleg, però ens mantenim ferms en el nostre compromís amb la defensa de les condicions laborals i la dignitat professional de les infermeres i els fisioterapeutes” apunta el líder de l’organització sindical.
SATSE Catalunya seguirà treballant perquè la reforma del sistema sanitari tingui en compte la veu dels professionals i promogui millores reals per a les infermeres, infermers i fisioterapeutes de Catalunya.