Laboral

SATSE Catalunya alerta a les infermeres que no han de “normalitzar” els riscos laborals

El Sindicat explica que molts professionals conviuen amb l’exposició a perills que son evitables o minimitzables, perquè ho assumeixen com a part del seu dia a dia. SATSE Catalunya realitzarà aquesta setmana una campanya per promoure que davant de qualsevol risc les infermeres i infermers consultin amb el seu delegat de Salut Laboral.

El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya ha programat, amb motiu de la Setmana Europea de la Salut i Seguretat a la Feina una campanya de conscienciació dirigida a  infermeres i infermers per a que no normalitzin l’exposició a riscos durant la feina.

“Per suposat que ser infermera és una professió de risc, però no podem assumir com a normals certes situacions” expliquen des del Sindicat. SATSE Catalunya apunta com exemples el no disposar d’un material adequat, tenir unes instal·lacions deficients, les agressions o conviure amb una constant sobrecàrrega de feina.

Durant aquesta setmana el Sindicat SATSE informarà a través de xarxes socials i amb visites de “tu a tu” als professionals sobre els riscos i la necessitat d’alertar sobre ells un cop detectats. “Els sanitaris posem per davant de nosaltres al pacient i a vegades assumim coses que, a la llarga, no son bones ni per nosaltres ni pels usuaris” afirmen des de SATSE Catalunya.

Davant del risc: eliminació o protecció

SATSE Catalunya recorda que davant de qualsevol risc, la seguretat i la salut del personal d’infermeria han de ser una prioritat. L'exposició als perills laborals no ha de ser vista com una part inherent de la professió, sinó com una situació que requereix atenció immediata.

La campanya de conscienciació del Sindicat destaca la importància de no normalitzar les condicions de treball insegures i, en canvi, promou la denúncia i la comunicació activa dels riscos laborals. En aquest sentit,SATSE Catalunya insta a totes les infermeres i infermers a consultar amb els seus delegats de Salut Laboral en cas de detectar situacions que podrien posar en perill la seva seguretat i la dels seus pacients.

Aquesta iniciativa busca protegir la salut del personal sanitari i, al mateix temps, garantir una atenció de qualitat als pacients.

Quins son els tipus de riscos als que s’enfronta una infermera?

1) Biològics:

Els riscos biològics es refereixen a la possible exposició de les infermeres a agents infecciosos com virus, bacteris i altres microorganismes. Les infermeres estan en contacte constant amb pacients malalts, i poden estar exposades a malalties com la grip, la tuberculosi i, més recentment, malalties com la COVID-19. Per tant, és fonamental tenir accés equips de protecció (EPI) adequats  i suficients a més de complir amb el calendari vacunal establert per als sanitaris.

2) Agressions:

Les infermeres també estan exposades a riscos d'agressions físiques o verbals per part dels pacients o els seus familiars. Les situacions d'estrès, les emocions negatives i les actituds agressives poden posar en perill la seguretat de les infermeres. És essencial que les direccions implementin les mesures de seguretat necessàries i es facin campanyes de conscienciació dirigides a la població. Els professionals també han de ser conscients de la importància de denunciar aquest tipus de violència.

3) Psicosocials:

La pressió psicològica i emocional és un altre factor de risc. El treball per torns, les situacions de càrrega emocional i conviure amb la malaltia i la mort poden provocar estrès, ansietat i esgotament. La sobrecàrrega de treball també provoca ambients laborals tòxics que afecten l’estat emocional de la persona. D’altra banda, la manca de personal d’infermeria sovint acaba forçant als professionals a doblar torns o substituir companys per no “deixar penjats” als demés.

4) Ergonòmics:

Els riscos ergonòmics es refereixen a les lesions músculo-esquelètiques que les infermeres poden patir a causa de la manipulació de pacients, la repetició de moviments o la postura inadequada. És important que hi hagi suficient personal per no haver de manipular pacients en solitari i comptar amb els aparells i mobiliari adequats per prevenir lesions.

5) Riscos Químics:

Sovint les infermeres han de manipular substàncies perilloses en la preparació i administració de fàrmacs. L'exposició a aquestes substàncies pot comportar riscos per a la salut que van des dels més lleus com ara irritació, fins a intoxicacions o riscos reproductius. En aquest aspecte és crucial assegurar l’ús d’EPI i la manipulació segura de substàncies perilloses.