Notas de prensa
Politica sanitaria
Cinc anys després del confinament COVID 19: el dèficit de professionals sanitaris ha empitjorat
14.03.25 | Catalunya

Cinc anys després del confinament per la COVID-19, el Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya denuncia que el sistema sanitari no només no ha millorat, sinó que ha empitjorat. Les ràtios d’infermeria, llevadores i fisioterapeutes continuen en les mateixes proporcions del 2019, la demanda assistencial augmenta i les agressions van a l’alça. Aquest són problemes greus que continuen sense resposta per part de les administracions.
Per exemple, si ens fixem en les ràtios d’infermera/pacient segueixen sent les més baixes d’Europa i les administracions continuen sense donar resposta. El mateix Ministeri de Sanitat assumeix que a tota Espanya fan falta 100.000 infermeres, de les que més de 20.000 són les que la Conselleria de Sanitat afirma que necessita Catalunya.
“Nosaltres calculem que serien necessàries 24.000 professionals a Catalunya, el que significa que un quart de tota la mancança d’infermeres a Espanya, la patim els catalans” afirmen des de SATSE Catalunya.
Més càrrega assistencial
Tot i que en el global de l’Estat s’ha augmentat molt lleugerament el número de professionals, queda clar que això ha estat insuficient. “No s’ha compensat la manca de professionals que patíem abans de la pandèmia, i la càrrega assistencial ha augmentat, el que significa que necessitem encara més infermeres, llevadores i fisioterapeutes que abans” explica SATSE Catalunya.
El Sindicat es refereix a l’augment de la cartera de serveis i dels plans de cribratge poblacional, que se sumen a una població més envellida i pluripatològica. “El resultat és un sistema que esgota als professionals tant física como emocionalment: l’estrès està a l’ordre del dia” expliquen des del Sindicat.
Augment de les agressions
“No es respecta als professionals sanitaris i això es veu amb l’augment de les agressions” expliquen. El Sindicat identifica dues vessants del problema. L’usuari comença a patir la manca de professionals a la primària i a les llistes d’espera (ja sigui per una prova, intervenció o especialista). Cada cop més, les urgències hospitalàries es veuen com la solució per ser atès amb celeritat, i se saturen. “El resultat és una població crispada i descontenta, que descarrega la seva frustració sobre el professional” expliquen des de SATSE Catalunya.
Recordant als companys
SATSE Catalunya també vol recordar els professionals sanitaris que van perdre la vida mentre cuidaven de la ciutadania durant la pandèmia. A més dels que van morir, molts han quedat amb seqüeles derivades del contagi, com el COVID persistent, sense que se'ls hagi ofert un reconeixement adequats.
S'ha fet ressò d'aquesta notícia