Laboral

SATSE Catalunya: “La violència contra professionals a centres hospitalaris no és exclusiva dels serveis d’urgències”

El Sindicat denuncia que solen ser de major gravetat els incidents que involucren familiars o acompanyants d'usuaris que acudeixen al centre de manera recurrent o estan ingressats.

El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya ha volgut alertar sobre un tipus d’agressions que pateixen especialment els infermers, infermeres, fisioterapeutes i llevadores que treballen als grans hospitals catalans: les amenaces i assetjament fora del centre. SATSE Catalunya explica que episodis d’agressions (verbals o físiques) a urgències o salut mental son molt freqüents però que “cal recordar que els professionals de planta o consultes externes també hi estan exposats”.  


Segons SATSE Catalunya les agressions a planta o consultes externes sovint sorgeixen perquè l’entorn d’acompanyants del pacient culpabilitza a un professional en concret d’allò amb el que no està conforme. “Que no els hi facin la prova que volen, que s’hagin d’esperar, els horaris de visita, diagnòstics... hi ha tota mena de qüestions per les quals alguns usuaris i acompanyants culpabilitzen als professionals” expliquen des de SATSE Catalunya. Això pot donar lloc a una situació de violència “in situ” o bé a amenaces: “t’esperarem fora” o “ja veuràs quan surtis”.   

Amenaces que es tornen realitat


Malauradament la majoria d’infermeres ha patit amenaces d’aquest tipus, i algunes, es tornen realitat. “Cada quatre o cinc mesos els delegats de prevenció de qualsevol gran hospital català reben com a mínim una denúncia d’un professional que ha estat assetjat en les immediacions del centre” expliquen els responsables de salut laboral de SATSE Catalunya.  Les denúncies van des d’increpar al professional fins a agressions físiques i SATSE Catalunya recalca que “qualsevol d’aquestes accions és inacceptable”. 


Des del Sindicat es denúncia l’efecte que té aquest tipus de situacions sobre la psique dels professionals sanitaris. “Saber que t’esperen al sortir de la feina per escridassar-te o amenaçar-te és una situació del tot angoixant” expliquen i afegeixen que té una incidència molt gran en la salut mental dels professionals que arriben fins-hi-tot a ser incapaços d’anar a treballar. “Baixes o abandonament de la professió no son infreqüents quan es dona aquest tipus d’assetjament” afirmen des de SATSE Catalunya. 

Número d’identificació i conscienciació social


SATSE Catalunya explica que la identitat dels professionals està molt exposada i això facilita a l’assetjador trobar, seguir, agredir i fer-ho de forma continuada. “Tenim casos extrems, com el d’un usuari que va publicar a internet un vídeo davant de casa de l’infermer al que estava amenaçant” posen com exemple els responsables del Sindicat. És per això que l’Organització proposa que als centre o serveis d’alta conflictivitat les infermeres treballin amb una identificació numèrica i no amb el nom, tal i com fan policies, mossos o la guàrdia urbana.


El Sindicat reconeix que és un problema de difícil solució ja que té lloc fora del centre sanitari i de l’horari laboral.  A més, està infradenunciat perquè els professionals mateixos tenen por de provocar una escalada de l’assetjament per part de l’agressor.  


“És importantíssim que els sindicats denunciem públicament aquest problema i que les administracions, a més de posar-hi remei, treballin conscienciant al ciutadà de que agredir a un professional sanitari és inacceptable” reivindiquen des de SATSE Catalunya.