Laboral

SATSE exigeix protocols i mitjans de seguretat per protegir als professionals sanitaris a presons

El Sindicat dona suport a les infermeres i a la resta de treballadors i treballadores del sistema penitenciari català que “treballen amb un elevat risc i desprotegits”. SATSE Catalunya va instar divendres al responsable de personal de l’Institut Català de la Salut (ICS) a posar-se en contacte amb el seu homòleg de presons per tal “de treballar conjuntament i garantir la seguretat dels i les infermeres a presons”.
Acte de protesta del personal de presons al centre Ponent, a Lleida

Acte de protesta del personal de presons

El Sindicat d’Infermeres SATSE Catalunya ha volgut manifestar avui la seva “indignació i consternació” per l'assassinat d'una treballadora penitenciaria a mans d'un reclús a la presó de Mas d'Enric a Tarragona.

L’Organització ha afirmat que “dona suport a les infermeres i a tot el personal de presons que treballen constantment amb un elevat risc i sense una protecció adequada”. 


El Sindicat ha recordat que a Catalunya fa anys que el personal dels serveis sanitaris s’ha transferit i depèn del Departament de Salut.

Aquest fet suposa que  l’Institut Català de la Salut és “responsable directe del benestar laboral de les infermeres i altres professionals sanitaris que hi treballen”. 


Responsabilitat de l’ICS


Per aquesta raó, divendres passat, representants del Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya es van reunir amb el director de persones, Xavier Saballs i el van instar a portar a terme accions. Saballs es va comprometre a posar-se en contacte amb els recursos humans de la Conselleria de Justícia per tal de trobar una solució “efectiva i conjunta” a la necessitat de major protecció dels professionals sanitaris de presons. 


Al ser els professionals sanitaris un col·lectiu relativament petit dins de l’estructura penitenciaria, el Sindicat SATSE Catalunya té la “responsabilitat de fer visible el perill i la exposició a danys físics que pateixen aquests professionals durant la consecució de la seva feina”.

"Sovint es passa consulta d’infermeria  sense un funcionari a prop: el que suposa que no hi ha personal de seguretat suficient en cas de que hi hagi incidents o agressions amb els reclusos”.

Per això recorda a l’ICS “la seva responsabilitat envers uns professionals que, duen a terme una servei molt important per la societat i depenen d’aquesta institució per a poder fer-ho amb seguretat”. 


Imatge de les mobilitzacions als accessos de les presons

 

Quin és el problema?


SATSE Catalunya explica que la solució és “necessàriament conjunta per part dels dos Departaments” ja que segons denuncien les professionals infermeres de presons “no hi ha suficients funcionaris per garantir la seguretat”.

Afegeixen que “sovint es passa consulta d’infermeria o odontologia sense un funcionari a prop, el que suposa que no hi ha personal de seguretat suficient en cas de que hi hagi incidents o agressions amb els reclusos”.

Les infermeres afegeixen que “el que hi ha a les presons és un reflex del que passa a la societat i, cada cop més, tots els professionals sanitaris patim episodis d'agressivitat durant la nostra activitat assistencial”.


Suport i condolences


Tot i ser una organització que representa a la infermeria, SATSE Catalunya es posiciona a favor de les reivindicacions dels treballadors de presons, ja que “son els companys que dia a dia treballen amb les infermeres i pateixen la mateixa situació d’inseguretat”.

A més, l’organització sindical ha volgut enviar “condolences als familiars, amics i companys de la treballadora que ha perdut la vida portant a terme la seva feina”. 

En parla: