Notes de premsa

Professional

SATSE Catalunya demana a Balcells que lluiti per a que la inclusió al Grup A s’abordi al proper Consell Interterritorial

SATSE Catalunya demana a Balcells que lluiti per a que la inclusió al Grup A s’abordi al proper Consell Interterritorial.

El Sindicat d'Infermeria, SATSE Catalunya, ha recordat la importància de que el Conseller de Salut, Manel Balcells, sigui “exigent” en la reunió que mantindrà el proper 2 de Febrer  amb la Ministra de Sanitat Mónica García i asseguri que en el pròxim Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), s'abordi la reclassificació professional de les infermeres i fisioterapeutes en un únic Grup A. “És important que des de Catalunya s'insisteixi a continuar un camí que s'ha liderat a través de millores negociades en les condicions laborals d'infermeres i fisioterapeutes” explica SATSE Catalunya.

Així, demana al Conseller continuar amb el compromís manifestat en reiterades ocasions, com fa més d'un any, durant el Congrés d’Investigació de SATSE Catalunya, celebrat al març del 2023. En el qual davant de més de 500 professionals va manifestar el seu suport a la petició de SATSE d'incloure a infermeres i fisioterapeutes en el grup A.

SATSE Catalunya veu positiu que el Conseller segueixi amb la línia de reconeixement que es va començar en la negociació de l'III Conveni col·lectiu SISCAT, on es va acordar un augment salarial en el termini de dos anys que suposa igualar les percepcions salarials dels graduats sanitaris de 240 crèdits (infermeres i fisioterapeutes) a les d'altres graduats que treballen en el sector sanitari concertat i que, fins ara eren més elevades. Aquest apropament a l'objectiu d'infermeres i fisioterapeutes es va ampliar al sector públic, amb el complement d'homologació negociat en l'III Acord de l'Institut Català de la Salut.

 

Reconeixement professional

SATSE Catalunya considera que el que es va negociar en tots dos pactes “és tan sols un inici” i que cal un reconeixement formal de la inclusió d'infermeres i fisioterapeutes en el grup A, que implicaria un major augment retributiu, a més de trencar amb la discriminació en aspectes com l'accés a llocs relacionats amb la gestió/direcció d'alt nivell, presa de decisions, lideratge, grups de recerca/docència, llocs de gerència en centres sanitaris o accés a capacitacions específiques del nostre sector.

 

Àmbit Estatal i mobilitzacions

El Sindicat és conscient que el marc regulador més directe per a resoldre aquest problema professional passa per la modificació de l'article 76 de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic (EBEP) i la seva posterior transposició als diferents sectors. “El canvi ha de ser formal i general”, afirmen.

 

Discriminació

El Sindicat recorda que, després de la implantació a Espanya de l'Espai Europeu d'Educació Superior, promogut pels Acords de Bolonya, es van extingir els plans d'estudis de llicenciatura i diplomatura, i, des d'aquest moment, tots els titulats universitaris obtenen un títol de Grau. Entre ells, s'inclouen les infermeres i fisioterapeutes amb els mateixos crèdits ECTS (240) que la majoria de les titulacions universitàries.

SATSE critica que les infermeres i fisioterapeutes romanguin actualment en el subgrup A2, i que no hi hagi cap intenció aparent dels responsables polítics per posar fi a aquesta discriminació.

 L'organització sindical considera que s'ha assumit com a definitiva l'equivalència que transitòriament es va establir entre els grups de classificació, i han perpetuat fins a l'actualitat, i sense cap justificació, l'antiga diferenciació existent entre llicenciats i diplomats universitaris.