Notes de premsa
Política sanitària
SATSE Catalunya es reuneix amb ERC per traslladar les reivindicacions d'infermeres i fisioterapeutes
05.02.25 | Catalunya
A la reunió amb Jordi Albert i Caballero Portaveu adjunt del Grup Parlamentari d'ERC han assistit l’Ignacio Montoya, secretari General Autonòmic de SATSE Catalunya, el Victor Motos, secretari d’Acció Sindical i l’Annabel Torres, responsable de SATSE Catalunya SISCAT.
Durant la trobada, s'han abordat temes com les negociacions del IV Conveni SISCAT i la necessitat d'incorporar-hi una classificació professional justa, l’harmonització de les condicions laboralsde tots els professionals del Sistema públic català, la regulació dels nous rols emergents, la implantació de les especialitats infermeres i la Llei del Pacient.
Classificació professional
Un dels punts centrals plantejats ha estat els diversos convenis que inicien negociacions com són el IV Conveni SISCAT, i el conveni del PSMAR. “És primordial que el text que regeix les nostres condicions laborals reconegui una classificació professional ajustada a la realitat acadèmica i competencial d’infermeres i fisioterapeutes” ha explicat SATSE Catalunya.
En l’actualitat, aquests professionals es troben classificats en un grup que no reflecteix adequadament la seva formació i responsabilitat competencial, per la qual cosa SATSE Catalunya exigeix es corregeixi aquesta situació. “Volem el suport d’ERC perquè els seus representants visibilitzin aquesta injustícia i ens donin suport en la lluita per aconseguir una classificació on les infermeres i fisioterapeutes tinguem el reconeixement i la retribució que ens pertoca” afirmen des de SATSE Catalunya.
“Necessitem el suport dels partits polítics per a destinar part del Pressupost a les millores laborals necessàries a Catalunya” afirma SATSE Catalunya.
El Sindicat també ha posat sobre la taula que dins del mateix Sistema Públic Català existeixen diferències en les condicions laborals de les persones treballadores, depenen del Conveni al qual estigui adscrit el centre on presten serveis. SATSE Catalunya està treballant intensament en la Taula tècnica d’harmonització per identificar aquestes diferències i homogeneïtzar les condicions en els diferents convenis. “Necessitem el suport dels partits polítics per a destinar part del Pressupost a les millores laborals necessàries a Catalunya” afegeix el Sindicat.
Preocupació per la Regulació dels nous rols sanitaris
SATSE Catalunya també ha traslladat a ERC la seva preocupació davant els nous rols sanitaris emergents. “La manca de professionals sanitaris no es pot suplir assignant nous rols a professionals que no tenen les competències adients” afirmen. El Sindicat explica que s'ha de tenir en compte el marc legal dels professionals, la seva formació i adjudicar tasques que estiguin dins de les seves competències.
Llei del Pacient i necessitat de ràtios segures
Pel que fa a la Llei del Pacient, SATSE ha recordat la seva proposta legislativa per establir ràtios infermera/pacient, una iniciativa que ERC no va rebutjar tot i que es va abstenir en el Congrés dels Diputats per considerar necessari protegir les competències autonòmiques. SATSE Catalunya ha insistit en la importància de comptar amb una regulació clara per garantir una atenció de qualitat i ha valorat positivament que ERC comparteixi aquest objectiu de fons.
"Entenem la necessitat de protegir les competències catalanes, però també és fonamental garantir una atenció segura i de qualitat per a tothom", per la qual cosa han instat a ERC a plantejar esmenes constructives que facilitin l’aprovació d’una llei imprescindible.
Compromís amb la defensa dels professionals
SATSE Catalunya continua amb la seva estratègia de diàleg amb els diferents grups polítics per traslladar les necessitats del col·lectiu d’infermeres i fisioterapeutes. El sindicat considera que el Parlament de Catalunya és un “organisme polític clau per aconseguir millores reals en la classificació professional, les condicions laborals i la qualitat assistencial”.
“Les decisions que es prenen en l'àmbit parlamentari tenen un impacte directe tant en les condicions de treball dels professionals sanitaris com en la qualitat de l’atenció que rep la ciutadania” afirmen. Per això, SATSE Catalunya insisteix en la necessitat que aquestes qüestions siguin abordades des d’una perspectiva legislativa i amb el compromís dels representants polítics per garantir millores efectives en el sistema sanitari.