Laboral

SATSE Catalunya impulsa la incorporació de la Llei LGTBI al Conveni SISCAT però denuncia manca de concreció per avançar en altres millores laborals

El sindicat celebra els avenços en drets LGTBI però reclama més compromís de les patronals per tractar i arribar a consens en altres aspectes laborals. SATSE insisteix en la necessitat de concretar acords que millorin les condicions dels professionals sanitaris
bandera lgtbi

En el marc de la IV Mesa Negociadora del Conveni SISCAT, el Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya ha treballat per aconseguir la incorporació de mesures que garanteixen la igualtat i no discriminació de les persones LGTBI en l'àmbit laboral sanitari. Tot i aquest avenç, el sindicat denuncia la manca de concreció per part de les patronals per arribar a acords en altres qüestions laborals fonamentals, ja detectades per les dues parts.

Durant la darrera mesa negociadora,  es va presentar les conclusions del grup de treball encarregat de la implementació de la Llei 4/2023, de 28 de febrer, per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI i la Llei 1026/2024 que desenvolupa les mesures per la igualtat i la no discriminació de les persones LGTBI en les empreses.

Aquestes conclusions han derivat en un acord sobre mesures per garantir la igualtat i la no discriminació en l'àmbit laboral, que ja són aplicables i que s’incorporaran en el text del futur IV Conveni.

Mesures concretes per a la igualtat

Entre les mesures acordades, destaca la inclusió dins les 14 hores anuals de permís per assistència mèdica de les consultes relacionades amb procediments d'afirmació de gènere o tràmits administratius per al canvi registral de nom, sexe o gènere. A més, s'ha regulat una excedència especial per transició de gènere amb reserva del lloc de treball, permetent que es pugui agafar en diferents períodes. També s'ha establert l'obligatorietat que els centres sanitaris creïn i implementin un protocol LGTBI, amb una comissió que s'ha de constituir abans de l'1 de juliol i amb el protocol finalitzat abans del 31 de desembre d'enguany.

SATSE Catalunya valora positivament aquests avenços, considerant-los un pas important cap a la no discriminació de les persones LGTBI en l'àmbit laboral sanitari. "Aquestes mesures són essencials per garantir un entorn de treball inclusiu i respectuós amb la diversitat", han afirmat des del sindicat. No obstant això, SATSE Catalunya també expressa la seva preocupació per la manca de concreció per arribar a acords en altres qüestions fonamentals que millorarien les condicions laborals dels professionals sanitaris.

Propostes pendents i necessitat de concreció

Durant la reunió, els representants de SATSE Catalunya van proposar incloure en l'acord parcial altres aspectes que  com la jubilació parcial, la regulació de permisos especials (per catàstrofes, trasplantaments, força major i el gaudiment de permisos la nit prèvia en torns de nit), així com la inclusió de la difícil cobertura a les taules retributives, entre d’altres. "És imprescindible que es treballi en aquests temes que, tot i no requerir una aportació econòmica immediata, són crucials per a la millora de la gestió i la unificació de criteris d'interpretació", han destacat.

SATSE Catalunya reitera la seva voluntat de continuar treballant perquè la negociació del Conveni porti “el més aviat possible a millores que es materialitzin”.  El Sindicat reclama que les patronals “comencin a posar sobre la taula propostes concretes”  ja que, després de quatre mesos de negociacions, encara no han plantejat propostes reals, i no només aconseguir acords en temes que són d’obligat compliment, com la Llei LGTBI.