Política sanitària

SATSE Catalunya alerta “gestionar millor els serveis sanitaris no passa per flexibilitzar condicions laborals”

L’Organització alerta que el text proposat inclou el “perillós plantejament d’eliminar el sistema estatutari”, una iniciativa que “ni milloraria la gestió, ni fidelitzaria als professionals sinó que tendeix cap a la precarietat i desestabilització dels treballadors sanitaris”. El Sindicat anima a usuaris de la sanitat pública i professionals a contestar l’enquesta oberta pel Departament durant el període de consulta i a fer palès que “ni els ciutadans ni els treballadors de la sanitat volem la privatització”

Avui, el Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya ha fet una crida a professionals i usuaris per què participin en l’enquesta oberta pel Departament de Salut sobre la proposta de “Pacte Nacional de Salut”.  El període de consulta pública, obert fins al 18 de Febrer, és “una oportunitat per deixar clar que ni usuaris ni treballadors donem suport a cap iniciativa que desestabilitzaria el sistema”.


El text a què es refereix el Sindicat d’Infermeria SATSE és el  “Document de Bases del Pacte Nacional de Salut” elaborat per un grup d’experts entre els mesos d’octubre a novembre de l’any passat i presentat a finals de gener del 2024.  Ara s’ha obert una etapa de consulta popular, en la qual SATSE Catalunya anima a la població a participar-hi per fer constar que “no volem un sistema que tracti als seus professionals com peces d’un joc de taula”.


Gestionar bé no és flexibilitzar 


El document, en el seu punt 10.7 proposa textualment “redissenyar la política de persones del sector salut i social, revisant també l’actual règim estatutari i valorant-ne la possible eliminació”.  El text continua argumentant que això afavoriria (entre altres coses), “la captació i retenció de talent” i la “compartició de professionals entre els diferents proveïdors”. 


SATSE Catalunya recorda que el sistema sanitari català té una deficiència enorme de professionals infermers, fisioterapeutes, llevadores i d’altres categories. Les raons son diverses, però una de les fonamentals “és que fora del nostre territori se’ls hi ofereixen millors condicions i més estables”. Aquest és el motiu pel qual el Sindicat troba “increïble que un grup d’experts proposi elimina el sistema estatutari, quan és el fet d’aconseguir una plaça fixa el que motiva a  infermers, infermeres, llevadores i fisioterapeutes a optar per quedar-se a treballar a casa nostra”.

SATSE anima els usuaris de la salut pública i els professionals a que “facin un esforç per trobar el temps de contestar l’enquesta"


A més, el Sindicat adverteix que la redacció del text “augura la voluntat de tractar als professionals com a peces de joc en un tauler, possibilitant que prestin serveis en diferents proveïdors, centres o fins i tot localitats”. 


Ciutadans i professionals


SATSE Catalunya és conscient que la participació dels ciutadans sols ser escassa i això “és comprensible perquè hi ha molts textos legislatius, propostes i iniciatives... les persones no donem a bast”. Però en aquesta ocasió anima que els usuaris de la salut pública i els professionals “facin un esforç per trobar el temps de contestar l’enquesta”. En concret SATSE Catalunya demana que opinin sobre el punt 10.7, en el que “és important que hi hagi el màxim de persones que diguin que estan totalment en desacord”.