Noticias

Politica sanitaria

SATSE reclama al Parlament de Catalunya recursos addicionals per garantir la sanitat pública durant l'estiu

El Sindicat afirma que la manca de substitucions de personal, la reducció d’accessibilitat a centres de primària i el tancament de llits incrementarà la pressió a les urgències hospitalàries.SATSE Catalunya acusa l’ICS i al CATSALUT de “manca de planificació endèmica” i d’una gestió del sistema sanitari que compta reiteradament amb la sobrecàrrega constant dels professionals per poder funcionar.

El  Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya  ha fet arribar una carta al president del Parlament de Catalunya, Josep Rull i Andreu, denunciant la manca de previsió de l’Institut Català de la Salut (ICS) i del Servei Català de la Salut (CATSALUT) en la planificació de les cobertures d’estiu. El Sindicat també reclama que el Ple acordi l’ampliació del crèdit pressupostari per contingències especials, i que aquesta es destini a la correcta assistència sanitària pública durant l’estiu. 

El Sindicat alerta que, si no s’assegura la substitució del personal, l’accessibilitat als centres d’atenció primària i s’obren els llits necessaris, “patirem una davallada important en la capacitat de resposta durant l’estiu”. SATSE Catalunya augura una saturació als serveis d’urgències dels grans hospitals on, a més d’acudir-hi aquells que no s’atendran a primària, hi haurà menys llits per drenar als malalts i una plantilla infradimensionada. Tot això, afirmen des de SATSE, és  “conseqüència d’una manca de planificació endèmica dels gestors del sistema, que tornen a sobrecarregar als seus professionals per poder continuar funcionant”. 

Sense resposta de l'administració

SATSE Catalunya, com a sindicat majoritari de la infermeria catalana, ha reclamat a l’ICS reiteradament informes detallats sobre la reducció de professionals assistencials i el tancament de serveis i llits als hospitals a l’època estival. La intenció és obtenir informació estructurada i oficial d’aquestes mesures “més enllà de les informacions contradictòries que donen les diferents gerències territorials als seus professionals, juntes de personal o que es publiquen a la premsa” . La Institució sanitària “ni ha entregat cap informació, ni té la intenció de donar-la”, afirmen des de SATSE i expliquen que l’única resposta ha estat comunicar que es realitzarien “mesures de gestió” a conseqüència de la no aprovació dels pressupostos de la Generalitat per l’any 2024.

SATSE ha reclamat informes detallats sobre la reducció de professionals i tancament de serveis i llits, sense obtenir resposta informativa de l'ICS

El Sindicat SATSE Catalunya explica que les mesures preses impliquen la manca de substitucions i eventualitats, obligant els professionals a fer "autocobertures". Un eufemisme que es tradueix en substituir-se entre ells mateixos, implicant una sobrecàrrega pel professional que està prestant servei. A més, es redueix l’accessibilitat als centres de primària, especialment en zones turístiques amb una demanda assistencial més alta durant l’estiu, i es tanquen serveis i llits als hospitals de l’ICS. Tot això incrementa la pressió a les urgències dels hospitals afectats i d'altres centres de tota l’assistència sanitària pública de Catalunya, SISCAT.


Victor Motos, secretari d'acció sindical de SATSE Catalunya registra la carta al Parlament

Fer política útil


Ignacio Montoya, secretari general autonòmic de SATSE Catalunya, signant de la carta, destaca que "el Parlament té ara l’oportunitat de demostrar que fa una política útil centrada en les necessitats de la ciutadania. Els partits polítics poden complir amb la seva promesa comuna de garantir una sanitat pública de qualitat, destinant urgentment els fons necessaris per a aquesta contingència." Així, el Sindicat d’Infermeria SATSE insta el Parlament de Catalunya a aprovar urgentment els recursos necessaris per afrontar aquesta situació inajornable, que afecta tant els professionals com els ciutadans.  
 

S'han fet ressò d'aquesta notícia: