Profesional

Les llevadores, un suport clau durant la menopausa

SATSE Catalunya destaca la importància de la figura de la llevadora en la salut de les dones durant la menopausa i demana més recursos per garantir l’atenció adequada

El pròxim 18 d'octubre es commemora el Dia Mundial de la Menopausa, una etapa crucial en la vida de moltes dones que sovint no rep l’atenció necessària. El Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya posa en relleu el paper fonamental de les llevadores en aquesta etapa, als centres d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR). Aquestes professionals són claus no només en l’acompanyament durant l’embaràs i el part, sinó també en la promoció de la salut de la dona durant la menopausa.
La consulta de la llevadora, integrada en el sistema de sanitat pública, ofereix un espai de suport i informació per a les dones. En aquestes consultes, les dones poden rebre orientació sobre la gestió dels símptomes, consells sobre hàbits saludables i mesures preventives per mantenir el seu benestar durant la menopausa.


Potenciar als professionals

SATSE Catalunya subratlla que és fonamental que es potenciï el coneixement entre les dones de la possibilitat d’acudir a la consulta de la llevadora per qüestions relacionades amb la seva salut més enllà de la concepció, l’embaràs i el part. "És necessari que es conegui més el paper de la llevadora en etapes com la menopausa, on el seu acompanyament pot marcar una gran diferència en la qualitat de vida de les dones", asseguren responsables del sindicat.


A més, SATSE Catalunya fa una crida a les administracions perquè es reforci la presència de llevadores a l’atenció primària, augmentant el nombre de professionals disponibles per donar sortida a la necessitats de les usuaries. Per aconseguir-ho, també és urgent ampliar les places del programa de formació d’especialització Llevadora Interna Resident (LLIR), garantint així una atenció adequada i de qualitat per a totes les dones que ho necessiten.


Les llevadores tenen la formació i l’experiència per proporcionar un suport integral durant la menopausa, amb una atenció personalitzada que aborda tant els canvis físics com emocionals, i SATSE Catalunya considera imprescindible que se les valori i es reforci la seva presència en el sistema sanitari català.