Laboral

La pressió sindical força Salut a retirar la proposta d’incentius per donar altes laborals als CAP

SATSE Catalunya ha denunciat la mercantilització de la salut que suposava el plantejament. El Departament ha retitat la proposta a les poques hores de fer-la pública.

El Departament de Salut ja ha confirmat que retira la proposta d’incentivar econòmicament els metges i metgesses dels Centres d’Atenció Primària (CAP) per augmentar les altes laborals a petició de les mútues. Aquesta mesura, que ha generat un fort rebuig entre sindicats i associacions, vinculava la validació d’altes mèdiques a la consecució de les DPO. En declaracions a RNE Ràdio4, el portaveu de SATSE Catalunya ha calificat el projecte de “perill  per a la salut de l’usuari i la qualitat de l’assistència sanitària”.

Les DPO d’equip

La proposta de l’Institut Català de la Salut (ICS) pretenia establir que els metges validessin entre el 50% i el 80% de les altes sol·licitades per les mútues laborals. L’assoliment d’aquest percentatge no només suposava un incentiu econòmic per als metges i metgesses, sinó que també repercutia en el cobrament de les Direccions per Objectius (DPO) de tot l’equip del CAP. Això implicava que, si un professional de la medicina no arribava al percentatge d’altes requerit, la resta de companys i companyes també en veien afectada la seva retribució.

Des del sindicat han recordat que la Instrucció 1/2008 estableix que els incentius econòmics han de ser assolibles i ajustats a les competències dels professionals. “Infermeres, llevadores i fisioterapeutes no prenem decisions sobre altes i baixes laborals, però aquest sistema d’incentius també hauria afectat el nostre sou”, han denunciat des de SATSE Catalunya.

Mercantilització de la sanitat

SATSE Catalunya ha estat especialment contundent en la seva oposició a aquesta mesura, denunciant que la vinculació entre altes mèdiques i incentius econòmics suposa un conflicte d’interessos que posa en perill la independència professional, la llibertat científic-tècnica i la salut dels pacients.

“No podem acceptar la mercantilització de la sanitat pública, introduint un benefici econòmic com a factor en les decisions clíniques que haurien d’estar regides per un sol objectiu: el benestar i la salut del pacient” afirma SATSE Catalunya.  

A més, aquesta proposta ignora les causes estructurals que provoquen l'augment de les baixes laborals, com la precarietat laboral i l'empobriment de la població. S'ha de posar èmfasi en abordar aquestes problemàtiques de manera integral, mitjançant polítiques que millorin les condicions laborals i socials, en lloc de recórrer a mesures que poden acabar perjudicant als treballadors I treballadores

Altres projectes privatitzadors

SATSE Catalunya també ha posat en relleu que les iniciatives de gestió de la sanitat pública amb criteris exclusivament empresarials i sense comptar amb els representants dels treballadors d’aquest Departament, no és un fet aïllat. El sindicat ha denunciat que el Departament de Salut està aplicant la mateixa estratègia amb el projecte dels Centres de Salut Integral de Referència (CSIR), un model que, segons SATSE, “obre la porta a la privatització i afecta les condicions laborals dels professionals sanitaris”.

“No es pot gestionar la sanitat pública de l’estat del benestar com si estiguéssim en una fàbrica del segle XIX. Disfressen de modern i àgil el que en realitat és una involució dels drets de la ciutadania”, han conclòs des de SATSE Catalunya.

El sindicat es mantindrà ferm en la seva oposició a qualsevol mesura que posi en risc la qualitat assistencial i els drets dels professionals sanitaris, i continuarà vigilant les polítiques de gestió del Departament de Salut per evitar que es repeteixi una situació com aquesta.

S'ha fet ressò d'aquesta notícia: