Notas de prensa
Desarrollo profesional
“Crida a l'acció” davant del començament del curs escolar sense infermeres als centres educatius
31.08.23 | Catalunya
Davant el començament del nou curs la setmana vinent sense infermeres escolars a tots els centres catalans, SATSE Catalunya ha fet una “crida a l’acció” a la societat per a que exigeixin una infermera a cada escola i institut. Els resultats d'una recent enquesta realitzada pel Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya deixen palesa la necessitat urgent de comptar amb aquesta figura a tots els centres educatius. L'enquesta, realitzada al juny, va revelar que el 93,6% del professorat català considera essencial tenir una infermera al seu centre,
Les dades obtingudes són fonamentals per entendre per què, ja que els números parlen per ells mateixos: l'88,8% dels centres educatius a Catalunya no disposen de personal sanitari, tot i que el 91,3% dels docents afirma que als seus centres hi ha estudiants amb problemes de salut o condicions físiques i psíquiques que requereixen atenció professional.
“Aquesta estadística és més que una xifra, és una crida a l'acció. Darrere d'aquests números hi ha alumnes que depenen de l’atenció sanitària per portar una vida escolar plena i segura” afirmen des de SATSE Catalunya. En el cas d’aquests nens, nenes i joves la manca d’infermera escolar “afecta dos drets fonamentals: el dret a l'educació i el dret a la salut”. Des de l’Organització sindical s’apunta que “no son necessitats excepcionals o puntuals si no que hi ha patologies cròniques relativament comunes, com la diabetis o l'asma, que necessiten d’un seguiment adequat i assistència en cas de problemes”.
Educació per a la salut
L'enquesta també va revelar que el 93,6% del professorat enquestat creu fermament que els estudiants del seu centre es beneficiarien de la presència d'una infermera escolar. Els docents reconeixen el valor afegit que l'atenció sanitària aporta a l'entorn educatiu i destaquen la importància de la infermera escolar en la promoció d'hàbits saludables, l'educació sanitària i la provisió d'informació precisa sobre temes de salut física i emocional.
“Cal recordar que son edats en les que estem formant els nostres patrons personals en relació a molts temes. Arribada l’adolescència és quan formem els nostres patrons en qüestions molt importants, com el sexe, l’alimentació, les relacions personals o el consum d’alcohol. Es formen uns hàbits que poden definir els nostres factors de risc en un futur” expliquen les infermeres. Assegurar la presència d'infermeres a les escoles no només promourà la salut i el benestar dels nostres joves, sinó que també contribuirà a crear una societat futura més saludable, autònoma i formada en autocura. SATSE Catalunya reitera que les conclusions de l’enquesta “són una crida a l'acció per garantir la presència d'infermeres escolars en tots els centres educatius de Catalunya”.
Departament de Comunicació
premsacatalunya@satse.es