La relació entre professional sanitari i pacient, a debat a Lleida
Han donat el tret de sortida el Gerent de la regió sanitària de Lleida i de la regió Alt Pirineu i Aran, Jordi Cortada, Degà de la Facultat d'Infermeria i Fisoteràpia de la UdL, Joan Blanco i la , Presidenta del Col·legi d’infermeria de Lleida, Montserrat Gea Sánchez. En aquesta mesa inaugural també ha estat el Secretari Provincial de SATSE Lleida, Jose Luís Giménez Navascues, que ha agraït als infermers, fisioterapeutes i matrones la seva assistència i “la perseverança en fer que la professió avanci cada cop més”.
Per a la sessió inaugural s’ha comptat amb la presencia de Carmen Campoy, fisioterapeuta i antropòloga, que ha parlat sobre la dimensió biopsicosocial de les cures d’infermeria i fisioteràpia. La ponent ha posat de relleu la importància que té la relació entre el professional i el seu pacient, en la qual s’ha d’ajudar al individu en situació de vulnerabilitat sense anul·lar-lo, creant una aliança terapèutica que millora els resultats de salut. Per finalitzar, Campoy ha continuat el seu discurs enfocant-se en la part humanística de la professió i ha parlat de diversos projectes de cooperació en els que està involucrada.
La dimensió biopsiciocial del treball sanitari
Quan el pacient és atès pel seu professional sanitari cal tenir en compte que ambdós son persones, el que fa que la relació que estableixen entre ells sigui important per aconseguir l’objectiu comú: un bon resultat de salut. És per això que es parla d’una dimensió biopsicosocial, ja que per arribar aquest bon resultat, el sanitari no només ha de tractar la part física (biològica) del problema sinó que ha de tenir en compte l’estat psicològic del pacient i l’entorn social en el que viu. Així, la feina d’infermeria i fisioteràpia exigeix unes habilitats científiques i tècniques, però també coneixements humanístics i socials, a l’hora que una bona capacitat de comunicació personal. Aquest enfocament facilita que el pacient sigui part del seu propi tractament, prenent decisions i establint una complicitat terapèutica amb el professional sanitari, ja que és l’individu qui millor coneix la dimensió psicosocial de la seva malaltia.
La ponència inaugural
Durant la seva intervenció, Campoy ha insistit “en la importància de la relació d´ajut i l´aliança terapèutica entre el professional sanitari i el pacient” com a un dels eixos essencials del treball d’infermeria i fisioteràpia. “També m’he centrat en la dimensió humanística de les professions d´infermeria i fisioteràpia i en l´ampli camp de treball a l´àmbit de la cooperació al 3er i 4art món” ha explicat Campoy. La fisioterapeuta, que ha estat guardonada amb el premi a la millor fisioterapeuta de l’any 2017, ha compartint diversos projectes en els que està treballant.
Entre ells,‘Fisiáfrica', un projecte de cooperació impulsat per la Xarxa Vives i vinculat a la tesi doctoral d’aquesta fisioterapeuta. El programa planteja la implantació d’uns estudis de fisioteràpia a Gambia i Moçambic, on fins ara no existien amb entitat pròpia. Les competències que inclou el currículum estan adaptades a l’Espai Europeu d’Educació Superior, a l’hora que tenen en compte el context polític, econòmic i sanitari dels dos països. A més, s’inclou en els estudis tècniques i teràpies tradicionals autòctones d’Àfrica. En el marc d’aquest projecte els alumnes de 4rt curs de Fisioteràpia de la University of Gambia, es troben en l’actualitat realitzant les seves pràctiques a Lleida.