Hemeroteca

La jubilació anticipada per infermeria: un deute amb la professió

Reivindicacions professionals: SATSE Catalunya treballa per aconseguir aquest dret

“No és cap novetat el que demanem, ja s’aplica a d’altres grups professionals” explica la Secretària General Autonòmica de SATSE Catalunya, Montse Peña, que recorda que l’exigència de dur a terme una feina especialment penosa i perillosa, “és dona plenament en el treball  d’infermeria”. Peña també recalca que la professió infermera “és molt invisible i per això s’infravalora als professionals i no és reconeixen les dures circumstàncies en les que sovint treballa”. La Secretària posa com exemple “l’afectació psicològica, l’estrès i l’esgotament que es viu desprès de passar tants anys en contacte diari amb el patiment de les persones, la malaltia i la mort”.  

A més de la càrrega psicològica que durant anys porta a sobre la infermera, des de SATSE Catalunya posen en evidència els riscos de tot tipus que enfronten les infermeres. “Estem exposades a riscos biològics, ens poden contagiar al tallar-nos manipulant algun estri, punxant-nos, per inhalació, a riscos químics pels materials que utilitzem i els medicaments perillosos que manipulem, als físics i mecànics, per sobrecàrrega, caigudes, radiacions ionitzants...” explica la Montse Peña. En aquesta llarga llista se li afegeix el fet de que “per a evitar o mitigar aquests riscos el professional ha d’estar en alerta constant, i això, cada dia i any rere any”.  A més, des del Sindicat posa de relleu que infermers i infermeres estan exposats molt sovint a agressions físiques o verbals. “No es pot minimitzar l’efecte psicològic devastador que té per una persona enfrontar-se a una feina en la que, amb una probabilitat molt alta, en algun moment rebem insults o fins-hi tot cops” afirma.

Torns canviants i nocturns

La salut és un món amb una demanda constant: 365 dies a l’any i 24 hores al dia. És per això que infermers i infermeres treballen a torns, les nits, caps de setmana i festius o jornades de més hores que altres tipus de professions. Hi ha estudis que demostren que els treballadors nocturns o a torns tenen majors possibilitats de desenvolupar certs problemes de salut (per exemple, cardiovasculars) que la resta de persones. Això afecta, i molt, la salut del col·lectiu d’infermeria que, arribada certa edat, té més dificultat en adaptar-se. “Hi ha llocs de treball d’infermeria que son molt físics i a més impliquen treballar nits o caps de setmana. Al físic li sumem el  cansament psicològic i el desgast en les relacions personals, desprès de tants anys pot afectar-nos molt” asseguren des de SATSE . 

 

La nostra campaña

E Catalunya està treballant en una campanya per aconseguir el dret a la jubilació anticipada voluntària per infermers, coordinada a nivell de tota Espanya per la nostra organització. A més d’un potent esforç de comunicació per conscienciar i difondre la necessitat entre la societat, el Sindicat s’està reunint amb Govern, grups parlamentaris, grups de treball i està preparant una proposta Parlamentària. 

 

         

   

Saps com funciona la jubilació anticipada? 

Tot i que les infermeres no poden acollir-se encara en aquesta modalitat hi ha grups professionals que a dia d’avui sí que tenen reconegut aquest dret. Però, saps com funciona? 

L’edat ordinària de jubilació es pot avançar quan la professió que du a terme la persona es considera excepcionalment penosa, perillosa, tòxica, insalubre o presenta altes taxes de morbiditat o mortalitat.  Actualment hi ha vuit professions, o grups de professionals, als que se’ls hi reconeix la possibilitat de jubilar-se abans que la resta de treballadors sense que hi hagi un perjudici per la seva pensió. 

Per calcular l’edat a la que aquestes persones es podran acollir a la jubilació anticipada s’aplicaran una sèrie de coeficients reductors, que varien en funció dels anys treballats i de la perillositat del lloc. Quant més temps s’hagi exercit o més perillosa sigui l’activitat, el coeficient reductor és més gran i l’edat de jubilació anticipada és menor. Una vegada aplicada la rebaixa d'anys, la jubilació anticipada en cap cas podrà ser abans dels 52 anys. 

 

Qui té reconegut aquest dret a Espanya? 

  • Treballadors de l'estatut miner 
  • Personal de vol de treballs aeris 
  • Treballadors ferroviaris 
  • Artistes 
  • Professionals taurins 
  • Bombers 
  • Mossos d’Esquadra / Ertzaina 
  • Policies locals 
Jubilació Anticipada