La creació d’un consorci a Lleida és un instrument per “a la privatització i l’opacitat”
Amb la creació del SIS Lleida, “l’Administració està actuant de forma paral·lela a la voluntat de la societat”, afirmen amb rotunditat des de SATSE. Malgrat les protestes d’usuaris i l’oposició de diverses organitzacions ciutadanes i sindicats, el Consell de Direcció del Servei Català de la Salut ha aprovat aquesta setmana la constitució (junt amb els estatuts) del Consorci Sanitari Integral de Salut de Lleida (SIS Lleida), sense passar per cap revisió en seu parlamentària. L’ens tindrà personalitat pròpia i gestionarà els centres de l’Institut Català de la Salut, els de la Xarxa d’Hospitals d’Utilització Pública i els sociosanitaris de la província.
Gestió privada i opacitat
El Sindicat SATSE Catalunya ha volgut reiterar la seva oposició ferma a la creació del SIS Lleida, ja que considera que és “una fórmula per privatitzar i un nou instrument d’opacitat”. Els òrgans de govern del Consorci inclouran entitats privades (a les que només se’ls exigeix l’epígraf “sense ànim de lucre”), el que suposarà que organitzacions privades estaran gestionant instal·lacions sanitàries públiques.
A més, el Sindicat tem que la barreja entre públic i privat faciliti l’“opacitat en la gestió”. SATSE recorda que “en els últims anys ja hem vist destapats diversos casos d’incompatibilitats i irregularitats que han esquitxat directius que tenen un peu a la pública i una altre a la privada” i es pregunta “perquè continuem creant formats que faciliten els conflictes d’interessos a la sanitat catalana”.
Sense cap validació parlamentària
El Sindicat d’Infermeria recorda que una decisió “que canvia el nostre model sanitari establert per llei, hauria de passar una primer per revisió Parlamentària”. El Sindicat creu que aquest nou consorci “és un experiment de la Generalitat, per a estendre la privatització de la sanitat per a tot el territori català”. “El Govern porta els últims anys creant diferents fórmules jurídiques per a poder desfer-se de la gestió de la sanitat” expliquen des de SATSE, el que suposa que “no només estan privatitzant, sinó que estan complicant encara més el mapa sanitari català”.
Possible retallada de plantilles i condicions laborals
SATSE Catalunya també tem que “s’aprofiti per a reduir encara més les plantilles” i que al fer la incorporació dels treballadors de l’ICS s’existingueixin els llocs de treball que ara ocupen interins. D’altra banda, segons SATSE, tampoc queden clares les condicions laborals del personal ni els convenis als que el personal laboral se subscriurà, el que fa temer una equiparació de condicions a la baixa.