Desenvolupament professional
SATSE Catalunya recorda la importància de seguir millorant les retribucions IIR
05.07.23 | Catalunya
SATSE Catalunya va ser precursora en la demanda d’un sou mínim garantit per les IIR, que va aconseguir plasmar al IIIer Acord SISCAT i que es fes extensiu a l’Institut Català de la Salut.
Aquest dimarts, el Govern de la Generalitat va aprovar per segon any un programa d’incentius per a Infermeres residents que cursen l’especialitat de salut mental i que està pendent de publicació al DOGC.
SATSE Catalunya valora positivament aquest reforç econòmic que pretén promoure l’elecció d’aquests estudis i la demanda de centres ubicats fora del nucli urbà barceloní per part dels professionals d’infermeria i que està en sintonia amb les reivindicacions fetes pel Sindicat en defensa dels drets dels residents d’infermeria.
El Sindicat d’Infermeria també ha demanat fer extensives les ajudes a les altres especialitats per promoure i facilitar tots els estudis i la distribució d’especialistes arreu de Catalunya.
A més, SATSE Catalunya ha volgut recordar la importància de seguir millorant les retribucions d’aquest col·lectiu, ja que son “infermeres i infermers ja formats que deixen de banda, durant dos anys, projectes personals, familiars o fins i tot necessitats econòmiques per a adquirir una formació específica”.
SATSE Catalunya veu l’ajuda com una senyal de que les administracions “finalment estan començant a adonar-se’n que l’especialització en infermeria és imprescindible” i en aquesta línia exigeix la creació de llocs específics per especialistes.
“És incongruent que s’estigui potenciant una especialització per a desprès no reconèixer-la al món laboral” apunten des de SATSE Catalunya. El Sindicat afegeix que “s’està demanant a graduats que ja poden exercir com a infermeres i infermers, que posin en pausa dos anys de la seva vida per desprès no compensar el seu esforç”.
Molt més per aconseguir
SATSE Catalunya va ser precursora en la demanda d’una retribució mínima garantida per les IIR, que a través de la negociació va aconseguir plasmar al III er Acord SISCAT i que es fes extensiu per residents de l’Institut Català de la Salut.
“Les nostres reivindicacions no queden aquí perquè és primordial que es faci un estudi seriós de les necessitats d’especialistes i s’ampliïn les places per tal de poder donar resposta a la demanda” assegura SATSE Catalunya. A més, demana que les ajudes s’ampliïn a altres especialitats i que es creïn sistemes de beques que facilitin cursar l’especialització.
L’ajuda anunciada
Els residents d’Infermeria en Salut Mental que s’incorporin enguany rebran cada any entre 5.125 i 9.225 euros en total, en funció d’on es trobi ubicada la unitat docent a la que estiguin adscrits. El Govern ha establert tres zones que divideixen l’àrea metropolitana de Barcelona (corona 1), la resta de Barcelona exceptuant Catalunya Central (corona 2) i la resta de Catalunya (corona 3), amb ajudes que van en augment al allunyar-se de la capital.
Aquest complement retributiu es distribueix en 12 pagues mensuals i té efectes des de la incorporació del resident, mantenint-se pels residents que es van incorporar el curs passat.
SATSE Catalunya valora positivament el reforç a aquesta especialitat que és una de les menys conegudes per part de la societat però que té una incidència primordial en el benestar dels pacients, garanteix la cura i tractament dels símptomes, l'acompanyament en el procés de recuperació, la pròpia acceptació de la malaltia i la relació amb l'entorn més pròxim.
D’altra banda, també està d’acord en potenciar i ajudar a aquelles persones que “prefereixen realitzar la seva residència a centres fora de la ciutat de Barcelona” ja que això ajuda a millorar i fer més equitatius els serveis de sanitaris per a tots els ciutadans catalans.