Visibilitat i reconeixement

SATSE Catalunya reivindica la labor de les infermeres neonatals en la Setmana de la Lactància Materna

L’Organització destaca que aquests professionals són clau per donar suport a mares i nadons i en la promoció de l’alletament en situacions complexes com ara nadons prematurs o amb patologies, també aprofita l’efemèride per recordar que cal millorar les condicions per afavoreixin la continuïtat de l’alletament matern.
alletament de prematur

En el marc de la Setmana de la Lactància Materna, que aquest any se celebra sota el lema “Tancant la bretxa: suport a la lactància materna a totes les situacions”, el Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya vol destacar i reivindicar la labor essencial de les infermeres neonatals en el foment i suport de la lactància materna, en concret en situacions complexes com la de nens prematurs o amb patologies, així com mares amb cardiopaties i altres problemes de salut.

Les infermeres de nounats juguen un paper fonamental en l’atenció als nens prematurs, proporcionant cures especialitzades i ajudant les mares a establir i mantenir la lactància materna, fins i tot en situacions en què l'alletament pot ser més difícil per la immaduresa dels nadons.

Quan els nadons presenten problemes de salut, les infermeres de nounats treballen de prop amb les famílies per assegurar que els infants rebin la nutrició òptima que proporciona la llet materna. A més, aquestes professionals també donen suport a mares amb condicions de salut, com poden ser cardiopaties, ajudant-les a superar els obstacles que puguin dificultar l’alletament.

NIDCAP

En aquest context, és vital reconèixer la importància de programes com el NIDCAP (Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program). El NIDCAP és un programa que se centra en la cura individualitzada del desenvolupament dels nounats, especialment en les unitats de cures intensives neonatals.

Aquest programa promou un ambient que respecti els ritmes i necessitats dels nadons, implicant les famílies en la cura i afavorint la lactància materna com una part integral del desenvolupament saludable dels infants prematurs o amb necessitats especials.

Condicions laborals

A més, SATSE Catalunya aprofita l’efemèride per subratllar la importància de polítiques i condicions laborals que permetin a les mares prolongar la lactància materna el temps que considerin necessari i beneficiós per als seus bebès. El Sindicat recorda que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana la lactància materna com l’aliment ideal pels lactants. 

És essencial que es millorin les condicions laborals per a infermeres, llevadores i fisioterapeutes, garantint que puguin alletar els seus fills durant el temps que considerin idoni.

Implementar mesures que prolonguin els permisos de lactància, habilitar espais adequats o donar més flexibilitat horària són qüestions per les quals SATSE Catalunya lluita constantment.

 “Les polítiques que promouen la continuïtat de l'alletament matern, beneficien tant els infants com les seves mares” afirmen des del Sindicat.

S'ha fet ressó d'aquesta notícia: