Notícies

Professional

SATSE Catalunya reclama el reconeixement de l’especialitat d’Infermeria en Salut Mental i la necessitat de plantilles suficients per atendre els pacients

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Infermeria de Salut Mental el proper 1 de setembre, el Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya posa de relleu la urgent necessitat de reconèixer els rols especialitzats d'infermeria en salut mental als centres sanitaris catalans, així com la importància de comptar amb plantilles suficients per garantir una atenció adequada als pacients.

L’Organització denuncia que, malgrat que les infermeres i els infermers poden formar-se en aquesta especialitat a diversos centres acreditats de Catalunya, no existeix el reconeixement de llocs de feina específics per a especialistes en salut mental.

“Paradoxalment, hi ha professionals que venen a fer l’EIR i formar-se a hospitals catalans, però marxen a exercir a altres comunitats autònomes on sí se’ls reconeix l’especialització,” expliquen des de SATSE Catalunya. La figura de la infermera especialitzada en salut mental és fonamental per a la detecció precoç de trastorns mentals, la teràpia i el suport a pacients i les seves famílies.

A més, el Sindicat adverteix que, si no es reconeix l’especialitat a Catalunya, els centres sanitaris es quedaran sense especialistes en salut mental, fet que afectarà greument la qualitat assistencial que es pot oferir a la població amb aquest tipus de patologies. En aquest sentit, SATSE Catalunya subratlla que és imprescindible augmentar les plantilles de professionals especialitzats per poder atendre la creixent demanda de serveis de salut mental.

Demanda creixent: el repte

És important recordar que Catalunya s'enfronta a una demanda creixent dels serveis de salut mental. A banda del repunt relativament recent de problemes emocionals i psicològics associats a la pandèmia de la COVID-19, existeix un ampli ventall de factors socials i econòmics que han provocat en la darrera dècada un augment sostingut de patologies mentals a tots els grups d’edat. Per aquesta raó, és encara més important reconèixer i valorar la tasca essencial de les infermeres especialitzades en aquest àmbit.

“És indispensable crear  llocs de feina específics per a infermeres especialistes i que s’asseguri una dotació suficient de personal per fer front a la creixent demanda de serveis de salut mental a Catalunya,” afirmen des de SATSE Catalunya. “No podem permetre la manca de reconeixement i de recursos cap a aquesta part integral de la salut. És essencial que fem aquest pas per assegurar el benestar de la ciutadania catalana” assegura el Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya. 

Mitjans que s'han fet ressò d'aquesta notícia: