Política sanitària

SATSE Tarragona denuncia la situació crítica de les infermeres a l'estiu en zones costaneres de difícil cobertura

La demanda aguda i l’atenció a la cronicitat de la població flotant augmenten la pressió assistencial que s’enfronta amb uns reforços insuficients que, a més, no es cobreixen. El Sindicat d’Infermeria apunta a millorar les condicions i augmentar els reforços per aconseguir que els professionals no evitin treballar en aquestes àrees.

El Sindicat d'Infermeria SATSE Tarragona denuncia la insostenible sobrecàrrega laboral que pateixen les infermeres durant l'estiu en zones costaneres de difícil cobertura de Tarragona i Terres de l'Ebre. Aquests professionals no només es veuen obligats a assumir una càrrega de treball excessiva a causa de la població flotant que incrementa la demanda assistencial i on sovint no es cobreixen els reforços necessaris per manca de professionals disponibles.

SATSE Tarragona reclama mesures immediates per garantir unes condicions laborals dignes i adequades en aquestes zones.


Cal apuntar que existeixen municipis amb un increment poblacional enorme, com ara Salou o l’Ametlla de Mar, aquest últim per exemple, passa dels 7500 habitants censats a una població de fins a 30000 habitants durant la temporada estival.  


Situació insostenible per a les infermeres


Les infermeres que treballen en CAPs situats en zones allunyades dels centres urbans i poc atractives per als professionals, especialment durant l'estiu, es troben amb una situació molt complicada. A més de la manca de reforços, la càrrega de treball augmenta dràsticament per l'increment de la població flotant, que requereix atenció per problemes derivats de les activitats estiuenques (com punxades d'eriçó, picades de medusa, talls, caigudes, i consum d’alcohol), així com un augment de casos urgents a causa de l’increment de persones (patologia cardíaca o vascular).  Les infermeres també han de fer front a l'atenció de malalts crònics desplaçats, persones que es muden a la seva segona residència i no tenen metge o infermera assignats, així com l’atenció domiciliària dels mateixos. Sovint no es pot accedir al seu historial, dificultant la tasca i continuïtat de les cures.  


A aquesta situació s'hi suma la manca de metges, fet que exigeix a les infermeres a convertir-se en la porta d’accés al centre mitjançant la gestió de la demanda aguda. A les Terres de l'Ebre, la situació és encara més complicada per la distància dels dos hospitals més propers, que es troben a trenta minuts.

Una infermera d'un CAP de la zona explica: "Els reforços ja no són suficients, però a sobre no es cobreixen, el que significa que ho hem d'assumir nosaltres doblant i treballant a contra torn. El volum de feina és brutal.". El desgast físic, emocional i psicològic de treballar durant l’estiu en aquestes zones és ben conegut per ells i aquesta infermera assegura que “si tenen una altra opció, eviten venir”. 


Reivindicacions de SATSE Tarragona


SATSE Tarragona exigeix mesures efectives per solucionar aquesta situació insostenible. Malgrat que al III Acord de l'Institut Català de la Salut ja es va incloure un plus per als professionals que treballen en zones rurals i de difícil cobertura, això no és suficient. SATSE Tarragona demana:

  • Incentivar als professionals més enllà de la remuneració econòmica.
  • Establir reforços adequats i no inferiors a les necessitats reals.
  • Garantir unes condicions laborals dignes per trencar el cercle viciós de la manca de reforços.


"És un peix que es mossega la cua, ja que al no trobar reforços encara s'agreuja més la situació. Només l'ICS pot trencar aquest cercle instaurant unes condicions dignes per als seus professionals", afirma SATSE Tarragona.

S'ha fet ressò d'aquesta notícia: