Notes de premsa
Laboral
El treball nocturn i a torns justifica poder accedir a la jubilació anticipada
18.04.24 | Estatal

SATSE subratlla que la forma de treball a torns i nocturn de les infermeres justifica plenament el seu accés a la jubilació anticipada, ja que existeixen nombrosos estudis científics que vinculen la penúria i el risc per a la salut a aquest tipus de jornada.
SATSE recorda que les infermeres estan exposades a diferents riscos laborals (biològics, químics, físics, mecànics, ergonòmics i psicosocials) que influeixen en la deterioració de la salut i que justifiquen poder accedir a la jubilació anticipada.
A ells se suma el fet que un alt percentatge d'aquest col·lectiu sanitari treballa a torns i a les nits.
Estudis
El Sindicat ressalta que existeix una àmplia bibliografia científica que ha estudiat al llarg dels anys les repercussions que té el treball a torns i a les nits en la salut de les persones. La conclusió generalitzada és que aquesta situació impedeix a l'organisme adquirir rutines de somni, alimentació i descans, la qual cosa afecta negativament la salut i benestar psicosocial.
A nivell internacional, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) revela, en les seves recerques, una relació entre el treball nocturn i desenvolupament de tumors i càncers, de mama en dones i pròstata en home, així com un major nombre d'avortaments espontanis i parts prematurs en dones embarassades.
Per part seva, l'Organització Internacional del Treball (OIT) sosté que els professionals perden fins a cinc anys de vida per cada 15 anys que han exercit un treball nocturn.
Defuncions
D'un altre costat, un estudi publicat per American Journal of Preventive Medicine conclou que les dones que treballen en torn de nit tenen un 11 per cent més de risc de mort. També adverteix que les infermeres que han passat entre 6 i 14 anys treballant de nits tenen un 19% més de probabilitats de morir per malalties cardiovasculars.
Per part seva, una enquesta de l'Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball (INSHT) afirma que les infermeres sofreixen malalties, com el càncer, en una proporció molt elevada, gairebé el 9% de prevalença, percentatge idèntic al de les valvulopaties i l'úlcera gastrointestinal.
Igualment s'ha confirmat que la depressió afecta al 12% dels professionals estudiats, dades superiors a la mitjana de la població espanyola segons l'Enquesta Nacional de Salut. Altres malalties detectades són les alteracions vasculars (26%), al·lèrgies (22%), lesions musculoesquelètiques (21%), ansietat (18%) o migranyes i epilèpsia (15%).
Burnout
D'un altre costat, l'estudi “Prevalença de la Síndrome de Burnout en el personal d'Infermeria d'un hospital” conclou que el torn de treball dia/nit genera la síndrome de ‘burnout’ (professional cremat) en un 85,8 per cent dels casos estudiats.
SATSE recorda que el propi Govern, en paraules de la seva vicepresidenta primera, Yolanda Díaz, és conscient de la perillositat que comporta treballar a les nits, per la qual cosa no entenem com no ha regulat ja la jubilació anticipada de les infermeres.
Demanda
El Sindicat el ve reclamant des de fa molts anys, i molt especialment des que va sol·licitar formalment al Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, en 2021, que s'iniciés el procediment corresponent, i fins al moment ha fet cas omís.
L'organització sindical incideix en què el Govern pot donar resposta a aquesta reivindicació, ja que l'actual Llei General de la Seguretat Social preveu que l'edat mínima exigida per a tenir dret a jubilació pugui ser rebaixada en aquelles activitats professionals que siguin de naturalesa penosa, tòxica o perillosa i acusin elevats índexs de morbiditat i mortalitat.