Laboral

Esperes de mesos i costos inassumibles per la manca de fisioterapeutes

La manca de fisioterapeutes en la sanitat pública provoca que les persones que requereixen la seva atenció hagin de costejar-se ells mateixos, com a mínim, entre 400 i 600 euros de mitjana.
Fisioterapeuta atendiendo a un paciente

 El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha denunciat que la falta de fisioterapeutes en la sanitat pública provoca que les persones que requereixen la seva atenció hagin de costejar de la seva butxaca entre 400 i 600 euros de mitjana per un tractament de 10 sessions.

SATSE subratlla que aquests professionals sanitaris treballen de manera majoritària en centres privats o de manera autònoma a causa del dèficit estructural de plantilles existents en la sanitat pública.

Aquesta situació provoca que les persones hagin d'esperar setmanes i, fins i tot, mesos, per a ser atès en un centre públic o recórrer a la sanitat privada.

Despesa

El cost mitjà d'una sessió de fisioteràpia en un centre privat oscil·la entre els 40 i 60 euros, amb el que el cost total d'un tractament de 10 sessions pot arribar fins als 600 euros.

Es tracta del menor de les despeses possible perquè, en moltes ocasions, es requereixen més sessions de les que es donen inicialment, afirma SATSE.

El Sindicat d'Infermeria incideix en el fet que aquesta realitat provoca una clara desigualtat i discriminació per a totes les persones que no poden destinar aquestes quantitats econòmiques si necessiten rebre una atenció que haurien de tenir garantida dins del nostre sistema sanitari públic.

Més esperes, pitjor salut

Així mateix, l'organització sindical incideix en què el fet que haver d'esperar setmanes i mesos per a ser atès per un fisioterapeuta en un centre sanitari públic pot comportar l'empitjorament del problema existent.

Un altre aspecte a tenir en compte és que les despeses sanitàries també augmenten, ja que, com més tard s'atén una persona, més crònic pot ser el seu problema i més sessions resultaran necessàries, assevera el Sindicat d'Infermeria.

SATSE recorda que la intervenció primerenca d'aquests professionals sanitaris propícia la reducció dels temps de baixa laboral de les persones treballadores, reduint els costos socials derivats de l'absentisme laboral.

També propícia la recuperació total, en moltes ocasions, de la funcionalitat i benestar físic i psíquic de les persones.

Plantilles suficients

El Sindicat reclama que totes les conselleries de Sanitat augmentin les plantilles de fisioterapeutes als hospitals i centres de salut.

Especialment greu és la situació de l'Atenció Primària on hi ha molts centres en el que no hi ha fisioterapeutes o hi ha només un per a atendre milers de persones.

Al nostre país hi ha 68.838 fisioterapeutes col·legiats, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) de 2023. Enfront de la ràtio recomanada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) d'un fisioterapeuta per cada 1.000 habitants, el nostre sistema sanitari públic té una ràtio de 0,1 fisioterapeutes per 1.000 habitants.

Els fisioterapeutes són una de les figures sanitàries clau de cara al futur pel progressiu increment del nombre de persones d'edat avançada, la seva influència en la reducció dels postoperatoris, l'augment dels problemes osteomusculars i de les lesions provocades per l'activitat física o el ritme actual de vida, conclou SATSE.