Laboral

Nova classificació amb adequació retributiva i jubilació voluntària anticipada i parcial, assumptes “irrenunciables” per a donar suport a l'Estatut Marc

SATSE i la resta de sindicats impulsaran conjuntament mobilitzacions per a aconseguir un Estatut Marc que beneficiï al conjunt de categories professionals del SNS.

Laura Villaseñor, presidenta de SATSE (centre), al costat de la resta de representants de sindicats presents en l'Àmbit de Negociació.

Les organitzacions sindicals amb representació en l'Àmbit de Negociació (SATSE -FSES, FSS-CCOO, UGT, CSIF i CIG-Saúde) no recolzaran l'Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut si no contempla dos assumptes “transcendentals”, com són el reconeixement retributiu corresponent al nou model de classificació professional, i l'accés a la jubilació anticipada voluntària i la jubilació parcial.

Els sindicats així ho han manifestat avui, en roda de premsa, després de mantenir una reunió en dies passats amb la ministra de Sanitat, Mónica García, a la qual van traslladar les seves exigències i malestar sobre determinats aspectes que estan condicionant aquesta negociació.  

En un “moment decisiu” de la negociació de la nova Llei de l'Estatut Marc, els sindicats han detallat la seva postura conjunta després de mesos de treball en els quals han mantingut una actitud reivindicativa i exigent dins de la taula de negociació, però també lleial amb Sanitat, evitant traslladar de manera prematura els detalls de la negociació.

“El nostre objectiu en tot moment està sent el d'aconseguir un text normatiu que realment beneficiï als prop del milió de professionals als quals afecta”, van apuntar.

Negociació distorsionada 

Per contra, han denunciat que des del Ministeri no s'ha actuat de la mateixa manera, ja que, enfront de la lleialtat i bona fe manifestada per les organitzacions sindicals de l'Àmbit, el Ministeri ha traslladat constantment detalls de la negociació, a través de xarxes socials i declaracions públiques, en matèries que encara no estaven acordades amb les organitzacions sindicals, afegint una pressió addicional a una negociació de per si mateix ja complexa. 

 

D'aquesta manera, els sindicats de la taula de l'Àmbit han criticat les dificultats a les quals s'estan enfrontant en el transcurs de la negociació amb el Ministeri, ja que a més d'estar sent una negociació llarga i amb nombrosos alts i baixos i interrupcions, hi ha hagut falta d'informació sobre els resultats parcials de la negociació, desconeixent-se en molts casos quines qüestions eren acceptades definitivament pel Ministeri i quins no. 

D'altra banda, el propi procés de negociació s'ha vist devaluat per la incompareixença efectiva d'altres ministeris que també han de participar en una negociació d'aquesta rellevància, criticant també les expectatives creades pel Ministeri de Sanitat sobre temes que encara no havien estat abordats en la negociació, com és el cas de la classificació professional, la jornada laboral i les guàrdies, entre altres.  

Demandes sindicals

Les organitzacions han destacat que existeixen dos “obstacles insalvables”, en aquests moments, que encara confien superar per a poder donar el seu suport final al EM. D'una banda, reclamen que la nova classificació professional comporti en aquest text legal fer efectiva l'adequació retributiva corresponent, i, per un altre, que es contempli l'accés dels professionals interessats a la jubilació voluntària, parcial o anticipada, sense pèrdua retributiva.  

També demanden la generalització de la jornada de 35 hores setmanals per a tots i totes les professionals del sistema sanitari, reconeixement del solapi de jornada per a assegurar la continuïtat assistencial i la seguretat del pacient, així com la millora de l'organització de la jornada laboral dels nostres i les nostres professionals, tant ordinària com complementària en totes les seves modalitats, com a mesura imprescindible per a millorar les condicions laborals, reduir la sobrecàrrega assistencial i afavorir la conciliació de la vida personal, familiar i laboral.

Un sistema sanitari públic de qualitat no pot sostenir-se sobre la sobrecàrrega i l'esgotament crònic dels seus professionals. És imprescindible comptar amb un règim de jornades i descansos, amb condicions laborals que protegeixin el seu benestar físic i mental, afavoreixin l'equilibri personal i professional, i assegurin la qualitat de l'atenció.

A més, han insistit que el nou Estatut Marc ha d'apostar per l'actualització de les funcions de les diferents categories estatutàries.  

Els sindicats han reiterat la seva pretensió de continuar negociant i que no acceptaran un “tancament en fals” de l'Estatut Marc, a més de la necessitat d'abordar de manera urgent les disposicions generals pendents, exigint una negociació específica sobre la repercussió retributiva de la nova classificació professional i sobre les jubilacions voluntària anticipada i parcial.

Aixecada de camisa

Per tot això, l'última proposta de text d'avantprojecte de Llei de l'Estatut Marc, que el Ministeri de Sanitat ha remès a les organitzacions sindicals de l'Àmbit de Negociació divendres passat, és qualificada de “aixecada de camisa”, ja que suposa un pas enrere en qüestions que ja estaven pactades com la que el nomenament de substitució inclogués entre les seves finalitats la de possibilitar l'accés a la jubilació voluntària parcial.

A més, la nova proposta del Ministeri no recull, entre altres, una qüestió essencial per a aconseguir el suport sindical al nou Estatut Marc, com és que tota la regulació referida a la jornada laboral es determini per a totes les categories i no estableixi particularitats referides a col·lectius concrets sinó només a les diferents modalitats de jornada laboral que s'estableixen per a garantir la continuïtat assistencial.

Mobilitzacions

En tot cas, els sindicats ja han acordat impulsar conjuntament mobilitzacions en cas que el Ministeri de Sanitat no estigui disposat a aconseguir un acord sobre aquestes qüestions irrenunciables, per a les quals ha exigit al Ministeri una negociació específica. La pressió sindical anirà en augment en els pròxims mesos amb l'horitzó final d'una vaga en sanitat si no es produeixen els avanços necessaris, van avançar. 

No obstant això, i malgrat aquestes dificultats, el treball de totes les organitzacions sindicals presents en l'Àmbit de Negociació ha possibilitat que l'Estatut Marc reculli avanços i millores, algunes d'elles decisives, que tindran un impacte important en la regulació del personal estatutari i en les seves condicions de treball, com un nou model de classificació professional concorde a la formació, qualificació i competències de cada categoria.

Millores

Entre altres, van destacar que els processos de selecció del personal estatutari fix es realitzaran almenys, cada dos anys, i amb un termini de resolució d'1 any, a fi de lluitar contra la temporalitat, així com la instauració del Concurs de Trasllats Obert i Permanent en tots els serveis de salut amb una periodicitat, almenys, anual, que permetrà que la mobilitat voluntària del personal es produeixi d'una manera regular i freqüent, introduint-se també mecanismes per a evitar que quedin places desertes en les convocatòries d'ocupació fixa.

Quant a la jornada, s'establiran sistemes de programació del treball i planificació anual i es recull el dret a conèixer amb antelació la cartellera de treball anual i a l'exempció de realització de torns durant el període nocturn a majors de 55 anys sense minvament retributiu.

Altres avanços són l'augment del nombre de nivells de carrera professional que passarà de 4 a 5 nivells en tots els serveis de salut, amb una retribució proporcional als nivells prèviament establerts i que les convocatòries de carrera seran, almenys, anuals. Així mateix, es determina que els serveis de salut han de planificar adequadament els seus recursos humans, per a això deuran com a mínim negociar els seus plans d'ordenació de recursos humans cada quatre anys. 

També hi ha millores per a fomentar la conciliació laboral i personal i la desconnexió digital, així com facilitar l'accés a la formació continuada preferentment en horari laboral.

Respecte a les situacions sobrevingudes d'accident de treball, malaltia professional, incapacitat temporal, adaptacions de llocs per risc en l'embaràs i lactància el treballador no tindrà minvament retributiu respecte al seu salari.

A més, en la situació de promoció interna s'assegura el cobrament de la carrera professional, així com la consolidació dels triennis aconseguits en categoria superior, destacant-se com un altre fruit d'aquesta negociació sindical la professionalització de la gestió als llocs de la qual podran accedir els professionals que comptin amb la qualificació necessària sense que quedi restringida només a determinades categories. 

La roda de premsa ha comptat amb la participació de Laura Villaseñor, presidenta de SATSE; Lucía García, responsable de l'Àrea de Polítiques Transversals de la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO; Begoña Ballell, secretària estatal del Sector Salut d'UGT Serveis Públics; Fernando Hontangas, president del sector nacional de Sanitat de CSIF, i Manuel G. Moreira, secretari nacional de CIG-Saúde.