Laboral

SATSE Barcelona alerta a Balcells sobre el nou CUAP a l’àrea metropolitana: caldrà personal suficient i vigilant de seguretat

El Conseller va visitar les obres del nou CUAP Santa Perpètua de la Mogoda del Vallès Occidental dimarts passat, i va assegurar que el centre atendria les demandes de tot el territori. “Si no dotem el centre de recursos humans adequats, això és quedarà en una foto electoralista” afirmen des del Sindicat.

El Sindicat SATSE Barcelona ha volgut dirigir-se  al Conseller de Salut, Manel Balcells, per advertir-li que perquè el nou CUAP de Santa Perpètua de la Mogoda al Vallès Occidental pugui donar l’atenció  adequada a tot el territori “caldrà una dotació de recursos humans suficients”. Això significa, segons SATSE Barcelona, un ràtio adequat de personal a tots els torns i vigilants de seguretat.

“Si no és així, l’anunci d’aquest dimarts del Conseller serà simplement una acció electoralista i de promoció” afegeix el sindicat. 

La Conselleria ha anunciat que  el nou CUAP atendrà les urgències de baixa i mitja complexitat de medicina general i pediatria les 24 hores del dia tot l’any, el que segons Manel Balcells  suposa “un canvi de model assistencial”. Apropar l’atenció sanitària urgent als usuaris és, apunta SATSE Barcelona, “una bona intenció, però per poder fer-ho realitat caldrà dotar tots aquests equipaments de personal suficient”. 

Ràtios adequats

SATSE Barcelona recorda que el Sindicat, a l’àmbit de tot l’Estat, promou l’aprovació d’una normativa (la Llei de seguretat del pacient) que establiria uns ràtios mínims per cada tipus de servei, assegurant que sempre es comptés amb el número adequat de professionals d’infermeria.

A més, SATSE ha demanat a la Conselleria en reiterades ocasions un estudi de càrregues, sense rebre cap resposta de l’administració catalana.  “Encara no tenim una norma que asseguri unes ràtios adequades, pel que estarem molt pendents de que tots els nous centres que s’obrin ho facin amb la dotació adequada de personal a tots el torns” explica SATSE.

Atenció urgent i 24h

D’altra banda SATSE Barcelona demana que el centre compti amb personal de seguretat i vigilància durant tot el temps que romangui obert, és a dir, les 24 hores del dia. “L’àrea metropolitana té una deficiència pel que fa a aquest tipus de personal, que no hi és present en centres que fan atenció urgent i que necessitarien d’aquesta figura” expliquen des de SATSE Barcelona. 


L’augment d’agressions en aquest tipus de servei és notable i en moltes ocasions els professionals es veuen obligats a lidiar amb persones violentes, aldarulls o confrontaments que, “a més de suposar una situació d’agressió intolerable, els impedeix dedicar-se a la seva feina que és l’assistència sanitària”.

En definitiva SATSE Barcelona argumenta que tenir un vigilant de seguretat “és una necessitat dels professionals i també dels usuaris, que tenen dret a poder rebre l’atenció que necessiten amb la tranquil·litat i qualitat que mereixen”. 
 

S'han fet ressò d'aquesta notícia: