Desenvolupament professional

“Crida a l'acció” davant del començament del curs escolar sense infermeres als centres educatius

Les dades recollides per SATSE Catalunya demostren que la pràctica totalitat del professorat veu necessària aquesta figura. El seguiment d’alumnes que requereixen atenció professional, la promoció d’hàbits saludables o l’educació per a la salut son alguns aspectes importants de la feina de la infermera escolar

Davant el començament del nou curs la setmana vinent sense infermeres escolars a tots els centres catalans, SATSE Catalunya ha fet una “crida a l’acció” a la societat per a que exigeixin una infermera a cada escola i institut. Els resultats d'una recent enquesta realitzada pel Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya deixen palesa la necessitat urgent de comptar amb aquesta figura a tots els centres educatius. L'enquesta, realitzada al juny, va revelar que el 93,6% del professorat català considera essencial tenir una infermera al seu centre,

Les dades obtingudes són fonamentals per entendre per què, ja que els números parlen per ells mateixos: l'88,8% dels centres educatius a Catalunya no disposen de personal sanitari, tot i que el 91,3% dels docents afirma que als seus centres hi ha estudiants amb problemes de salut o condicions físiques i psíquiques que requereixen atenció professional.

“Aquesta estadística és més que una xifra, és una crida a l'acció. Darrere d'aquests números hi ha alumnes que depenen de l’atenció sanitària per portar una vida escolar plena i segura” afirmen des de SATSE Catalunya. En el cas d’aquests nens, nenes i joves la manca d’infermera escolar “afecta dos drets fonamentals: el dret a l'educació i el dret a la salut”. Des de l’Organització sindical s’apunta que “no son necessitats excepcionals o puntuals si no que hi ha patologies cròniques relativament comunes, com la diabetis o l'asma, que necessiten d’un seguiment adequat i assistència en cas de problemes”.

Educació per a la salut

L'enquesta també va revelar que el 93,6% del professorat enquestat creu fermament que els estudiants del seu centre es beneficiarien de la presència d'una infermera escolar. Els docents reconeixen el valor afegit que l'atenció sanitària aporta a l'entorn educatiu i destaquen la importància de la infermera escolar en la promoció d'hàbits saludables, l'educació sanitària i la provisió d'informació precisa sobre temes de salut física i emocional.

“Cal recordar que son edats en les que estem formant els nostres patrons personals en relació a molts temes. Arribada l’adolescència és quan formem els nostres patrons en qüestions molt importants, com el sexe, l’alimentació, les relacions personals o el consum d’alcohol. Es formen uns hàbits que poden definir els nostres factors de risc en un futur” expliquen les infermeres. Assegurar la presència d'infermeres a les escoles no només promourà la salut i el benestar dels nostres joves, sinó que també contribuirà a crear una societat futura més saludable, autònoma i formada en autocura. SATSE Catalunya reitera que les conclusions de l’enquesta “són una crida a l'acció per garantir la presència d'infermeres escolars en tots els centres educatius de Catalunya”.