Laboral

Demanem proves selectives cada dos anys per a acabar amb la temporalitat

SATSE subratlla que els processos d'estabilització són una mesura excepcional i no es pot acudir a ells cada cert temps per a reduir les elevades taxes de temporalitat que sofreix el nostre sistema sanitari

SATSE, ha subratllat que els processos d'estabilització d'ocupació oberts en les autonomies tenen un caràcter “extraordinari i excepcional”.

Per això, hauria de regular-se una convocatòria biennal, com a mínim, de proves selectives en cada servei de salut per a aconseguir una solució permanent al problema de la temporalitat.

A dos mesos i mig del termini establert per a finalitzar aquests processos d'estabilització, el Sindicat ha constatat que algunes autonomies tenen seriosos problemes per a aconseguir-lo, cas de Comunitat Valenciana, Castella i Lleó i Canàries.

En la resta tot apunta que sí que serà possible, encara que en alguns casos la possessió de les places adjudicades no tindrà lloc fins transcorreguts uns mesos de 2025.

Excepcional


SATSE afirma que aquests processos d'estabilització d'ocupació en l'SNS, igual que va succeir amb la OPE de Consolidació de principis dels anys 2000, constitueixen una mesura excepcional per a reduir les elevades taxes de temporalitat que sofreix el nostre sistema sanitari. 

“No es pot convertir en una mesura a la qual acudir cada cert nombre d'anys per a després qualificar de ´situació excepcional` un nou gruix de personal temporal en les plantilles dels serveis de salut”, afegeix.

Per això, l'organització sindical ve reclamant des de fa anys que s'estableixi una convocatòria de proves selectives cada dos anys, com a mínim, en cada servei de salut i que aquestes es resolguin amb la suficient celeritat perquè unes no se solapin amb unes altres.

També ho ha plantejat en la negociació de l'Estatut Marc que s'està desenvolupant, en l'actualitat, en el si de l'Àmbit de Negociació amb el Ministeri de Sanitat.

Llocs estructurals


També demanda que la contractació temporal en els serveis de salut només es realitzi, a més de per a les oportunes substitucions del personal fix, quan es tracti de l'execució de programes o cobertura d'activitat de caràcter temporal o esporàdica i quan es produeixi una acumulació puntual d'activitat, convertint-se aquestes places en estructurals quan hagin transcorregut com a màxim els terminis límit que ja es van establir en l'última modificació de l'Estatut Marc negociada per SATSE. 

A més, el Sindicat d'Infermeria insisteix que la cobertura definitiva dels nous llocs declarats com a estructurals siguin convocats en tot cas en la següent OPE.

SATSE recorda que les taxes de temporalitat existents al nostre país han estat denunciades per la Unió Europea i suposen, en el cas de les infermeres, que, en alguns casos, fins a sis de cada deu professionals hagin acumulat durant anys contractes precaris de dies, setmanes o mesos. A més del perjudici a nivell personal que suposa, afecta negativament a l'atenció sanitària que es presta a les persones, apunta.

Places convocades


En el cas de les infermeres, les comunitats autònomes van convocar un total de 18.168 places, a través del concurs de mèrits, i altres 9.350, a través del concurs/oposició. Per part seva, són 596 places, via concurso de mèrits i 269, via concurs oposició, per a les matrones, i 678 (concurs de mèrits) i 284 (concurs oposició) per als professionals de Fisioteràpia.

En total, són prop de 30.000 places per a infermeres, infermeres especialistes i fisioterapeutes pendents d'adjudicació per part dels serveis de salut en aquests processos d'estabilització, informen des de l'organització sindical.