Igualtat

Reclamem protocols d'actuació contra l'assetjament sexual en els centres sanitaris

SATSE reclama que s'han de desenvolupar actuacions concretes de prevenció, detecció, seguiment i atenció a les professionals sanitàries que sofreixin assetjament sexual i altres formes d'abús de poder.

 El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha reclamat que els centres sanitaris comptin amb protocols d'actuació contra l'assetjament sexual i altres formes d'abús de poder que afecten especialment col·lectius professionals feminitzats, com el de les infermeres.

Amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, SATSE ha posat el focus en un problema que atenta greument contra la igualtat de gènere i el respecte als drets humans, i que segueix molt present en l'àmbit sanitari.

SATSE destaca la necessitat que s'implementin en els serveis de salut de totes les comunitats autònomes plans o protocols d'actuació que contemplin actuacions concretes de prevenció, detecció i atenció a les professionals que sofreixin assetjament sexual i altres formes d'abús de poder. Accions que sempre han de ser conegudes per tot el personal sanitari.

“També cal impulsar actuacions d'informació i sensibilització que promoguin l'equilibri de gènere, així com accions de seguiment i monitoratge de casos que ajudin a prevenir situacions futures”, assegura.

Suport

Un altre aspecte important, segons SATSE, és garantir que totes les víctimes d'assetjament sexual o altres formes d'abús de poder en el treball tinguin tota l'ajuda i suport necessari i que les actuacions i/o conductes dels agressors tinguin conseqüències “i que, en cap cas, s'invisibilitzin o es deixin passar”, ressalta.

L'organització sindical també demanda que s'habilitin els mecanismes necessaris per part de les administracions competents perquè es realitzin estudis periòdics i exhaustius sobre causes, situacions i casos registrats atès que, en l'actualitat, continua havent-hi obscurantisme i falta de transparència entorn d'aquest problema.

“Cal lluitar contra la normalització de l'assetjament i avaluar amb indicadors mesurables la realitat existent en tots els àmbits de treball (hospitals, centres de salut, centres sociosanitaris…) amb l'objectiu final d'aconseguir un ambient laboral segur i respectuós”, afegeix.

Víctimes

Segons un estudi publicat en 2023 per la revista acadèmica The Lancet, arran d'una enquesta a professionals del sector sanitari i acadèmic del nostre país, el 73,6 per cent de les enquestades van informar haver sofert assetjament sexual i el 28,7 per cent alguna forma d'abús de poder.

Una altra dada va ser que el 34,5 per cent de les víctimes van afirmar sofrir efectes psicològics duradors (por, ira, vergonya, depressió, trauma i diversos problemes de salut mental…). “Les conseqüències no sols s'experimenten quan el fet es produeix, sinó que romanen en el temps”, apunta.

 

Assetjament

SATSE recorda que l'assetjament sexual és qualsevol comportament, verbal o físic, de naturalesa sexual que atempta contra la dignitat d'una persona (insinuacions, proposicions, flirtejos ofensius i obscens, bromes, observacions sobre l'aparença sexual…).

L'assetjament sexual és una de les manifestacions possibles de l'abús de poder a la feina, que és la utilització indeguda de l'autoritat per a manipular, controlar o perjudicar a uns altres.

El Sindicat d'Infermeria treballa des de fa temps a informar i sensibilitzar sobre aquest problema, a través de la realització de jornades informatives, formació i tallers de sensibilització…, a més de la denúncia pública d'aquestes situacions i la demanda permanent a les administracions perquè actuïn de manera eficaç i coordinada.