Laboral

SATSE i CESM es mobilitzaran per a acabar amb l' “espoli” que pateixen infermeres, fisioterapeutes i metges des de fa 14 anys

Infermeres, metges i fisioterapeutes perden a l'any més 377 milions d'euros per culpa de governs i partits polítics que “són còmplices d'un robatori mantingut des de 2010 quan es van retallar les seves pagues extra”

La presidenta de SATSE, Laura Villaseñor, al costat del secretari general de CESM, Víctor Pedrera

SATSE i la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM) impulsaran mobilitzacions i tot tipus d'accions de pressió, sense descartar la vaga, per a acabar amb el “espoli” que metges, infermeres i fisioterapeutes porten sofrint des de 2010 quan se'ls van retallar les seves pagues extraordinàries.

Més de 377 milions d'euros perden cada any per culpa de governs i partits polítics que són còmplices d'un robatori mantingut des de fa 14 anys.

La presidenta de SATSE, Laura Villaseñor, i el secretari general de CESM, Víctor Pedrera, han explicat, en roda de premsa, les perjudicials conseqüències que té en les butxaques de metges, infermeres i fisioterapeutes una retallada salarial “injustificada i discriminatòria” que contravé el que s'estableix en l'Estatut Marc i en l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic.

Mobilitzacions

SATSE i CESM ja s'han dirigit al president del Govern, Pedro Sánchez, i a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i tenen previst reunir-se amb tots els grups parlamentaris.

En cas de no veure avanços en la resolució del problema, totes dues organitzacions sindicals sortiran al carrer i promouran diferents accions de mobilització sota el lema “Ja n'hi ha prou de retallada salarial”.

Totes dues organitzacions sindicals exigeixen al Govern que en els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2025 es compleixi estrictament el que es preveu en la legislació aplicable (Estatut Marc del personal estatutari i Estatut Bàsic de l'Empleat públic) i tots els metges, infermeres i fisioterapeutes de la sanitat pública tornin a cobrar les dues pagues extra íntegrament.

Vergonya i esperpent

La presidenta de SATSE va subratllar que és absolutament injustificable que una retallada realitzada fa 14 anys per la situació de crisi es continuï mantenint quan la realitat econòmica del país ha anat millorant progressivament i les últimes previsions del Banc d'Espanya són d'un creixement del 2,8 per cent.  

Ara té l'oportunitat de revertir aquest esperpent i estafa que constitueix una vergonya per a un Govern que es defineix com a progressista.

En aquest sentit, el secretari general de la CESM va incidir en què “si l'Administració vol cuidar als seus professionals, ha de començar pel bàsic, que és no maltractar-los”, ja que “això és el que estem sofrint des de 2010, i més encara des de 2014, que és quan es va donar per superada la crisi”. 

Pedrera es referia als canvis necessaris per a desmentir el mantra que es repeteix que falten professionals, una afirmació que considera que s'ha de matisar, ja que el que falten són determinats professionals en determinats llocs i en determinades situacions, com a Atenció Primària o rural, i “falten perquè metges i infermers se senten maltractats per l'Administració, que en 14 anys no s'ha plantejat millorar les seves condicions laborals”, va explicar. 

Retallades injustificades

Així mateix, Villaseñor va posar en valor el treball d'aquests professionals sanitaris que “mantenen cada dia a flotació un sistema sanitari foradat pertot arreu a causa d'anys de retallades pressupostàries que són l'excusa per a justificar salaris que no els corresponen d'acord amb la seva formació, competències, capacitat i responsabilitat”.

“No crec que avui la ministra d'Hisenda o de Treball estiguin a favor que qualsevol empresa privada amb beneficis llevi de la paga extra dels seus treballadors una part i la hi quedi. M'imagino que aquesta empresa seria denunciada i aniria als tribunals. El Govern no pot, al seu gust, jugar amb uns diners que no és seu i no té immunitat per a saltar-se a la torera els drets dels treballadors públics”, va assegurar. 

El responsable de la CESM va afirmar que el que s'està demanant ara mateix és el suport de les institucions implicades perquè els pròxims Pressupostos Generals de l'Estat reverteixin aquesta situació. "No estem demanant una pujada salarial, ni tan sols que se'ns retorni el que hem perdut. Estem demanant que se'ns deixi de llevar de manera injustificada una part de les nostres retribucions", va assenyalar.

Diners perduts

Segons van explicar tots dos dirigents sindicals, aquesta retallada salarial suposa que en 2024 cada metge perdrà de mitjana uns 1.200 euros i 700 euros les infermeres i fisioterapeutes. 

En concret, en 2024 els metges sofreixen una retallada del 38,29% en l'import del sou base i en el del trienni de les pagues extra. Això suposa una pèrdua, en cadascuna de les pagues extra, de 508,08 euros en sou basi i 19,54 euros per cadascun dels triennis que tingui consolidats el professional. 

Per part seva, a les infermeres i fisioterapeutes se'ls aplica una retallada del 27,07%, la qual cosa els suposa perdre en cada paga extra un total de 310,57 euros en sou basi i 11,28 euros per cada trienni consolidat. “Al llarg de 14 anys, han treballat sis mesos gratis”, va dir Villaseñor.

Principals perjudicats

Aquests professionals sanitaris assumeixen entorn del 88,3 per cent del tota la retallada realitzada en les pagues extraordinàries dels empleats públics del SNS. Això evidència com les retallades són aplicades amb caràcter progressiu, en detriment d'aquestes categories, mentre que les escasses pujades salarials de caràcter general s'apliquen en el mateix percentatge a totes les categories.

A més, suposa una pèrdua de poder adquisitiu per als metges del 24,43 per cent, mentre que les infermeres i fisioterapeutes perden un 20,10 per cent.

“És hora que ens retornin el que els préstecs. Aquests diners són nostres. No és del Govern, forma part del nostre salari i cada any ens el lleven de la butxaca. No ho permetrem més”, van concloure.