Notes de premsa
Laboral
La complexitat del nou model de jubilació parcial dificultarà la seva aplicació pràctica
26.03.25 | Estatal

El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha advertit que la complexitat del nou model de jubilació parcial per al personal laboral que el Govern posarà en marxa el pròxim 1 d'abril comporta diferents problemes en la seva aplicació pràctica que dificultaran que tot professional interessat a beneficiar-se d'aquesta mena de jubilació pugui fer-lo.
SATSE considera que “el Govern i les organitzacions sindicals que recolzen aquest model (CC.OO. i UGT) haurien de ser més prudents i menys triomfalistes, perquè les modificacions legislatives respecte a la jubilació, introduïdes pel Reial decret llei 11/2024, de 23 de desembre, es trobaran amb serioses dificultats per a fer-se realitat en l'àmbit dels empleats públics”.
El Sindicat subratlla que, a partir d'ara, resultarà necessari contractar un substitut per temps indefinit (abans era pel temps de durada de la jubilació parcial), la qual cosa és “totalment incompatible” amb la funció pública sense un procés selectiu pel mig.
Això suposa que tota sol·licitud de jubilació parcial quedarà condicionada a una oferta d'ocupació pública que haurà d'haver previst l'establiment d'un contingent de places destinades a cobrir les sol·licituds de jubilació parcial que realitzi el personal empleat públic.
Així, el Govern pretén que cada administració pública contempli anualment, en la seva Oferta d'Ocupació Pública o instrument similar, una previsió de les persones substitutes necessàries per a cobrir les jubilacions parcials de personal laboral.
Sense vinculació directa
A més, les persones substitutes seran personal laboral fix de la mateixa categoria o superior que les persones jubilades parcialment, i les seves funcions i centres de treball podran ser els mateixos de les persones jubilades però també altres distints en funció de les necessitats de cada administració. És a dir, no hi haurà una vinculació directa i clara entre el nou empleat públic i la persona que substitueixi com fins ara.
Tot això pot provocar un clar “efecte dissuasiu” que porti finalment al fet que hi hagi desequilibris entre el personal “rellevista” i els professionals que es vulguin jubilar de manera parcial i que, per tant, “no tot empleat públic que ho sol·liciti pugui accedir a aquest dret que Govern i altres sindicats estan venent com una cosa segura”, apunta.
Menys facilitats
En el cas del sector privat s'estableix que l'empresa haurà de contractar, de manera indefinida i a temps complet, a una persona desocupada.
A més, el contracte haurà de mantenir-se en els dos anys posteriors a l'extinció de la jubilació parcial, o celebrar-se un nou contracte pel temps restant, amb possibles conseqüències econòmiques en cas de no complir-se aquesta mesura, “la qual cosa evidentment farà més difícil que les empreses donin facilitats per a l'accés a la jubilació parcial dels seus treballadors”, assenyala.
D'un altre costat, el Sindicat recorda que les modificacions legislatives que entraran en vigor a l'abril no s'apliquen directament al personal funcionari i estatutari en tant no es reguli la figura del “nomenament de relleu”.
Una demanda plantejada per SATSE al Ministeri de Sanitat des de l'inici de la negociació per a reformar l'Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut i que ha estat inclosa en l'avantprojecte de llei de l'estatut marc que s'està negociant actualment.
Gran demora
Per part seva, el Govern ha presentat esmenes al seu propi text de Projecte de Llei de la Funció Pública de l'Administració General de l'Estat per a modificar l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic i la Llei General de la Seguretat Social a fi de possibilitar l'accés a la jubilació parcial dels empleats públics: laborals, funcionaris i estatutaris.
SATSE destaca que, a més d'amb “gran retard”, el Govern pretén regular la jubilació parcial en un context parlamentari de permanent confrontació política que fa molt complicat tirar endavant qualsevol projecte normatiu.