Laboral

Vaga infermera si no canvia la seva classificació professional

Infermeres i fisioterapeutes es manifesten davant el Govern per a exigir reconeixement i respecte professional

 Un miler d'infermeres i fisioterapeutes han emès avui un missatge clar i rotund al Govern en la manifestació convocada pel Sindicat d'Infermeria, SATSE.

La seva reclassificació professional ha de regular-se de manera urgent o donaran suport a qualsevol acció reivindicativa i de pressió, com la celebració d'una vaga general.

Davant el Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, i procedents de diferents punts del país, els professionals d'Infermeria i Fisioteràpia s'han concentrat per a advertir al Govern que no poden continuar estant en el subgrup A2, dins de l'administració pública, “ni un minut més”.

Reconeixement

Reconeixement i respecte professional han estat les paraules més corejades per les infermeres i fisioterapeutes que han participat en la concentració convocada per SATSE per a demostrar que la professió es troba forta i unida en la seva demanda d'acabar amb la injusta i perjudicial discriminació que sofreixen des de fa més de 17 anys.


Suspens rotund

El moment triat pels manifestants no ha estat aleatori. La revisió de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic (EBEP), que regula el règim dels empleats públics, està sent abordada ara pel Ministeri de Funció Pública mentre que el de Sanitat està negociant l'Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut.

El Sindicat d'Infermeria considera que la reclassificació professional és la gran “assignatura pendent” del Govern des de 2007, quan el nostre país es va incorporar a l'Espai Europeu d'Educació Superior i es van extingir les antigues llicenciatures i diplomatures.

Segons SATSE, el suspens dels successius governs ha estat “rotund” perquè cap ha volgut modificar l'article 76 de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic, que és el que continua establint la divisió del Grup A en dos subgrups, A1 i A2.

Per què les infermeres i fisioterapeutes romanem en el subgrup A2, si comptem amb els mateixos 240 crèdits ECTS que altres titulacions que, no obstant això, sí han estat enquadrades en el subgrup A1?, es van preguntar els professionals en la manifestació enfront del departament de José Luis Escrivá.

Discriminació injusta

“Es tracta d'una cosa incoherent, injust i il·lògic que ens limita i discrimina nivell professional i retributiu. Només reclamem les mateixes oportunitats de creixement professional i de participació en la presa de decisions que altres professionals amb la mateixa titulació”, afirmen des de l'organització sindical.

En concret, aconseguir la reclassificació professional que demanden infermeres i fisioterapeutes possibilitaria poder accedir a llocs directius i de gestió de centres sanitaris o a grups de recerca i docència. També aconseguirien el reconeixement retributiu que els correspon sobre la base de la seva formació i titulació.

Campanya

La concentració forma part de la nova campanya d'informació i mobilització que ha posat en marxa SATSE, sota el lema “Reconeixement i respecte. Per una classificació professional justa”, després d'anys de reivindicació i pressió sindical permanent davant el Govern, Congrés i Senat, partits polítics, i altres instàncies, com el Parlament Europeu.

Una altra de les accions posades en marxa és una recollida de signatures en Change.org perquè qualsevol persona doni suport a la reclassificació professional d'infermeres i fisioterapeutes que porta pendent des de 2007. Prop de 22.000 persones ja s'han adherit en tan sols una setmana a aquesta reclamació de l'organització sindical.