Laboral

Infermeres, contra una discriminació injusta i perjudicial

Professionals d'Infermeria i Fisioteràpia de tot l'Estat es manifestaran el 27 de juny, a Madrid, per a reclamar respecte i reconeixement i exigir una classificació professional justa.

 Infermeres i fisioterapeutes es manifestaran dijous vinent, 27 de juny, enfront de la seu de la Direcció General del Ministeri de Funció Pública, a Madrid, per a exigir una classificació justa dins de l'administració pública, ja que l'actual limita el seu desenvolupament professional i comporta una pèrdua retributiva significativa.


En la concentració del 27 de juny participaran professionals d'Infermeria i Fisioteràpia de les diferents comunitats autònomes, i, de manera conjunta, reclamaran al Govern el reconeixement i respecte professional que els correspon per la seva titulació.


SATSE ha decidit organitzar aquesta nova acció reivindicativa donada la “etapa decisiva” en la qual es troba, en aquests moments, la negociació de l'Estatut Marc amb el Ministeri de Sanitat.

De manera paral·lela, el Ministeri de Funció Pública ha començat la revisió de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic (EBEP) que regula el règim dels empleats públics.

 

Reconeixement i respecte


La concentració del pròxim 27 de juny forma part de la nova campanya d'informació i mobilització que ha posat en marxa l'organització sindical en el conjunt de l'Estat, sota el lema “Reconeixement i respecte. Per una classificació professional justa”.


El seu objectiu és acabar amb la perjudicial discriminació que sofreixen totes les infermeres i fisioterapeutes de la sanitat pública des de 2007, en estar inclosos en el subgrup A2. Els etiqueta de la campanya són #ClasificaciónJusta i #ErreQueErre.


SATSE subratlla que han transcorregut més de 17 anys des que les infermeres i fisioterapeutes haurien d'haver abandonat el subgrup A2 dins de l'administració pública, però no ha estat encara possible pel desinterès i inacció dels successius governs.

Discriminació

Avui en dia, l'article 76 de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic continua establint una divisió del Grup A en dos subgrups, A1 i A2, que es basa en l'antiga diferenciació entre les titulacions universitàries de llicenciat i diplomat.


El Sindicat reitera que és clarament discriminatori que les infermeres i fisioterapeutes romanguin en el subgrup A2, perquè compten amb els mateixos 240 crèdits ECTS que altres titulacions que, no obstant això, han estat enquadrades en el subgrup A1.

Càrrecs directius

Aconseguir la reclassificació professional que demanden infermeres i fisioterapeutes possibilitaria poder accedir a llocs directius i de gestió de centres sanitaris o a grups de recerca i docència.

Demanem les mateixes oportunitats de creixement professional i de participació en la presa de decisions que altres professionals amb la mateixa titulació.


A més, SATSE recorda que la classificació professional vigent comporta una pèrdua retributiva significativa per a les infermeres i fisioterapeutes de la sanitat pública. Per això, el Sindicat recalca que cal corregir aquestes desigualtats que, a més, augmenten la bretxa de gènere, atès que són col·lectius eminentment femenins.

Suports


Una altra de les accions posades en marxa per SATSE és una recollida de signatures en Change.org perquè qualsevol persona doni suport a una reclassificació professional que porta pendent des de 2007 quan el nostre país es va incorporar a l'Espai Europeu d'Educació Superior i es van extingir les antigues llicenciatures i diplomatures, les infermeres, fisioterapeutes i altres professionals del sector públic.
Més de 20 000 persones ja s'han adherit en tan sols cinc dies a aquesta reclamació de l'organització sindical en Change.org.


SATSE porta reclamant la modificació del EBEP des del mateix dia de la seva publicació, en 2007. A partir d'aquest moment, ha realitzat nombroses mobilitzacions i accions reivindicatives davant el Govern, Parlament Europeu, Congrés i Senat, cambres autonòmiques, partits polítics i el Defensor del Poble, entre altres institucions.