Desenvolupament professional

SATSE Catalunya reclama el reconeixement de l’especialitat d’Infermeria en Salut Mental

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, el Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya ha posat de relleu la necessitat de reconèixer els rols especialitzats d'infermeria en salut mental als centres sanitaris catalans.

L’Organització denuncia que malgrat que infermeres i infermers poden formar-se en aquesta especialitat a diversos centres acreditats de Catalunya, no existeix el reconeixement de llocs de feina específics d’especialistes en salut mental .

“Paradoxalment, hi ha professionals que venen a fer l’EIR i formar-se a hospitals catalans però marxen a exercir a altres comunitats autònomes on sí se’ls hi reconeix l’especialització” expliquen des de SATSE Catalunya.  La figura de la infermera especialitzada en salut mental és fonamental per a la detecció precoç de trastorns mentals, la teràpia i el suport a pacients i les seves famílies.

Per això el Sindicat adverteix que “si no es reconeix l’especialitat a Catalunya, els nostres centres sanitaris es quedaran sense especialistes en salut mental, el que afectarà greument la qualitat assistencial que podem oferir a la població amb aquest tipus de patologies”.  

Demanda creixent: el repte

És important recordar que Catalunya s'enfronta a una demanda creixent dels serveis de salut mental. A banda del repunt relativament recent de problemes emocionals i psicològics associats a la pandèmia de la COVID-19, existeix un ampli de ventall de factors socials i econòmics que han provocat en la darrera dècada un augment sostingut de patologies mentals a tots els grups d’edat. Per aquesta raó, és encara més important reconèixer i valorar la tasca essencial de les infermeres especialitzades en aquest àmbit.

“Crear llocs de feina per a infermeres especialistes és una mesura urgent que ha de prendre l’Administració per garantir en un futur immediat l’atenció a la a salut mental de tots els ciutadans de Catalunya” argumenten des del Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya. El Sindicat també vol recordar que “la salut mental és una part integral de la salut, i és essencial que fem aquest pas per assegurar el benestar de tots els ciutadans”.