Laboral

SATSE Catalunya denuncia: s’està frenant l’avenç professional de les infermeres i fisioterapeutes a la concertada

El Sindicat apunta les desigualtats entre la carrera professional al SISCAT i a l’ICS. SATSE Catalunya recorda que les infermeres i fisioterapeutes del SISCAT donen “el mateix servei a la ciutadania, però amb una pitjor remuneració”.El Sindicat mantindrà la pressió durant les negociacions del IV Conveni per aconseguir unes condicions “justes i equiparades” a tot el sistema sanitari públic català.

Les infermeres i fisioterapeutes del SISCAT treballen amb la mateixa professionalitat, dedicació i responsabilitat que els seus companys de l’ICS, però cobren menys i han d’esperar més temps per progressar en la seva carrera professional.

Una realitat que, per a SATSE Catalunya, ja no es pot continuar ignorant. “ Aquesta discriminació ha de desaparèixer, perquè tots formem part d’un mateix servei públic” afirma Annabel Torres, responsable SISCAT a SATSE Catalunya.

El sindicat apunta que entre les conclusions de la Taula Tècnica d’Harmonització s’ha constatat el greuge que pateix el personal sanitari del SISCAT pel que fa al reconeixement del seu avenç professional. Mentre que a l’ICS es reconeix i es valora la carrera professional amb millors retribucions i un accés més àgil als diferents nivells, al SISCAT els increments salarials són inferiors i el temps d’espera per promocionar és més llarg. 

“Això significa que professionals altament qualificats, que dediquen la seva vida a cuidar la salut de la ciutadania, veuen com el seu esforç i compromís es remunera de manera desigual depenent d’on treballin” afirma Torres. “Un sistema públic de salut no es pot permetre aquest greuge, especialment amb la manca de professionals que tenim a Catalunya” afegeix la representant de SATSE Catalunya.

Les dades de la Taula Tècnica 

Entre les conclusions d’aquesta taula trobem que a partir del Nivell 2 (o Nivell B) les infermeres del SISCAT reben 600 euros menys per la seva carrera professional que les de l’ICS. Diferència que arriba als 850 euros si tenim en compte professionals que ja estan al darrer nivell de l’escala (Nivell 4 o Nivell D).

“Aquesta diferència retributiva en la carrera professional és només un exemple, si comptem la disparitat entre altres conceptes salarials ( triennis, objectius, reconeixement de l’especialitat i altres plusos i complements...), la diferència retributiva és abismal a mesura que incrementen els anys, que pot arribar fins a 6.000 euros al final de la teva vida laboral” afirma Annabel Torres.  

D’altra banda, el Sindicat d’Infermeria també apunta que el temps requerit per assolir els nivells és menor a l’Institut Català de la Salut. “És un sense sentit. Perquè una infermera que treballa a Bellvitge veu reconeguda la seva experiència i bagatge professional amb X número d’anys i una altra al Sagrat Cor hi ha de treballar més anys per acreditar el mateix nivell de professionalitat?” pregunta Torres. 

SATSE exigeix mesures immediates

SATSE Catalunya reclama que el IV Conveni SISCAT inclogui millores retributives que equiparin els salaris del personal sanitari als de l’ICS, així com una reducció dels anys de permanència necessaris per progressar en la carrera professional. “No podem permetre que dos professionals amb la mateixa formació i responsabilitat rebin un tracte desigual dins el sistema públic de salut” afirma Anabel Torres.

"Ja n’hi ha prou de tractar les infermeres, fisioterapeutes i resta de professionals del SISCAT com a professionals de segona. Estan cobrint les mateixes necessitats assistencials, atenent els mateixos pacients i assumint la mateixa responsabilitat que els seus companys de l’ICS, però amb pitjors condicions. Aquesta situació és insostenible i exigim dotació pressupostària per solucionar totes aquestes diferències", afirma la responsable.

SATSE mantindrà la pressió en la negociació per garantir que el personal sanitari del SISCAT tingui les mateixes oportunitats i reconeixement que els seus companys de l’ICS. “El nostre sindicat no permetrà que aquest greuge històric es perpetuï” afirmen.