Noticias

Profesional

SATSE Catalunya lidera la lluita per la inclusió d'infermeres i fisioterapeutes en el Grup A

La setmana passada l’Organització va sumar-se a la convocatòria de manifestació davant de Funció Pública a Madrid. En l’àmbit estatal el Sindicat afirma que “és un moment clau de les negociacions amb el Ministeri de Sanitat”

SATSE Catalunya està jugant un paper clau per aconseguir el Grup A per a infermeres i fisioterapeutes des de l'àmbit autonòmic i en coordinació amb la resta del sindicat a tot l’Estat. La darrera acció ha estat convocar a infermers, infermeres, fisioterapeutes i llevadores i llevadors catalans a una gran manifestació davant de Funció Pública a Madrid el passat 27 de juny, en la que centenars de professionals d’arreu de la península es varen unir per reclamar una classificació professional justa i coherent amb la seva formació i responsabilitats.

"Estem profundament indignats per la discriminació i la desigualtat que pateixen infermeres i fisioterapeutes", ha declarat Ignacio Montoya, secretari general autonòmic de SATSE Catalunya. L’infermer ha afegit que "aquesta lluita és per les condicions laborals dels professionals, però també per garantir una atenció sanitària de qualitat per a tota la població".

Campanya de SATSE

El Sindicat ha reivindicat el grup A per infermers, infermeres i fisioterapeutes d'ençà que es va implantar el Pla Bolonya, fa més de 15 anys. L’any 2021 va encetar una campanya a tot l’estat que englobava quatre facetes: pressió a les administracions i polítics, negociació, conscienciació i mobilització.

SATSE ha exercit pressió a través de cartes, declaracions i reunions a diverses administracions, incloent-hi el Govern Central, el Ministeri de Sanitat, les conselleries autonòmiques, el Defensor del Poble, entre altres. Paral·lelament, el sindicat manté negociacions amb el Ministeri de Sanitat per canviar l’Estatut Marc i amb les conselleries autonòmiques per demanar el seu suport al Consell Interterritorial.
 

SATSE no ha deixat d'exigir als partits polítics al Congrés que presentin iniciatives per posar fi a la discriminació de les infermeres i fisioterapeutes, a l’hora que plantegin preguntes orals o escrites al Govern sobre el tema.

El Sindicat ha arribat fins al Parlament Europeu, intervenint en una Audiència Pública per debatre els problemes i necessitats d'aquests professionals i demanar el suport de la UE.

 

El Grup A per Catalunya

A Catalunya, SATSE ha aconseguit l’equiparació econòmica amb les altres titulacions de Grau de 240 crèdits pel sector SISCAT, un pas pioner a tot l’Estat que reconeix la importància de la professió infermera i fisioterapeuta i la seva contribució al sistema de salut.

Aquest acord, recollit al III Conveni SISCAT, és una fita important que marca un precedent en el reconeixement de les condicions laborals justes i equitatives per als professionals sanitaris. Aconseguint, a més, que el conseller Balcells es posicionés públicament a favor de la inclusió d’infermeres i fisioterapeutes en el grup A.

 

 

“Ens hem reunit en diverses ocasions amb el conseller i demanat també de forma pública que, a més de declaracions als mitjans porti i doni una embranzida al tema en el marc del Consell Interterritorial” afirma el secretari Autonòmic de SATSE Catalunya, Ignacio Montoya.

Conscienciació

“Un dels pilars de la nostra campanya és conscienciar de la importància de pertànyer al Grup A, tant als professionals com als usuaris” expliquen des de SATSE Catalunya. Per donar a conèixer la situació, el Sindicat ha organitzat jornades informatives a diversos centres, on s’han abordat les raons per les quals una classificació professional justa és un dret de les infermeres i els fisioterapeutes.

El Sindicat també ha volgut donar a conèixer el problema al públic en general, realitzant campanyes a les xarxes socials, s'han fet declaracions i denúncies als mitjans de comunicació.


 

Mobilitzacions

La mobilització ha estat un altre pilar fonamental de la campanya amb concentracions reivindicatives als diferents centres. Entre les més recents han estat les que s’han dut a terme amb motiu del Dia de la dona, on es va reivindicar la discriminació que pateix el col·lectiu i la gran concentració a Madrid davant de Funció Pública del passat mes de juny.

 

"SATSE Catalunya no pararà fins que les infermeres i fisioterapeutes siguin reconegudes amb la classificació professional que mereixen", han assegurat des de SATSE Catalunya. “Aquesta manifestació a Madrid és un pas més en la nostra campanya per eliminar una discriminació històrica que afecta milers de professionals sanitaris a tot l'Estat” han afegit.