Temes
Salut Laboral
Què fer si pateixes maltractem al teu lloc de feina?
El teu o teva cap t’escridassa constantment o ets maltractat per algun company/a a la feina? En el teu lloc de treball, és fonamental que et sentis segur i respectat. A continuació, et donem una petita guia sobre què fer si et trobes en aquesta situació.
És important que sàpigues que no has de suportar situacions d’assetjament i que tens dret com a treballador a ser respectat.
Sentir-se atacat o menyspreat al lloc de feina pot afectar seriosament la teva salut mental i física, així com el teu rendiment laboral. Per tant, és crucial actuar de manera adequada per posar fi a aquesta situació.
Si estàs patint aquesta situació
Quan creguis que estàs vivint una situació d’assetjament et recomanem que segueixis aquests passos:
1. Consulta amb el teu delegat de prevenció El primer pas que has de fer és posar-te en contacte amb el teu delegat o delegada de prevenció. Aquesta persona està capacitada per assessorar-te i ajudar-te a lidiar amb aquest tipus de situacions. Serà ell o ella qui millor et pot guiar per resoldre el conflicte
2. Coneix el protocol d'assetjament del teu centre Cada centre de treball té el seu propi protocol d'assetjament, però tots comparteixen alguns punts en comú. El delegat de prevenció t'ajudarà a comprendre i activar aquest protocol si és necessari.
3. Segueix les recomanacions del teu delegat de prevenció: Hi ha diverses accions que el teu delegat pot suggerir entre les quals es troben
- Registrar els incidents: És important que documentis tots els incidents d'escridassades o maltractament verbal. Anota les dates, hores, llocs i testimonis si n'hi ha. Aquest registre serà essencial per a qualsevol acció futura.
- Parlar amb el teu superior immediat (si és possible) o RH: En alguns casos, pot ser útil parlar amb el teu superior immediat (si ell o ella no són part del problema) o amb recursos humans. Exposa la situació de manera clara i calmada, centrant-te en els fets i en com t'afecten aquests comportaments. Abans de fer-ho consulta amb el teu delegat de prevenció de SATSE, que pot acompanyar-te i recomanar-te com fer aquest pas.
- Activar, si s’escau, el protocol d'assetjament: Amb l'ajuda del teu delegat o delegada de prevenció, pots decidir activar el protocol d'assetjament del teu centre. De forma conjunta valorareu l’acció tenint en compte que pot incloure la presentació d'una queixa formal i la participació en investigacions internes.
- Explorar altres vies: Si el protocol d'assetjament no sembla adequat per a la teva situació, el delegat de prevenció també pot ajudar-te a explorar altres opcions, com ara la mediació o fins i tot l'acció legal.
4. Busca suport emocional: No subestimis l'impacte emocional que poden tenir els conflictes a la feina. El servei de prevenció t’oferirà suport de professionals de la salut.
SATSE Catalunya està al teu costat
Recorda que ningú ha de tolerar ser maltractat o menystingut a la feina. El teu benestar és una prioritat i el Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya està aquí per ajudar-te.
Si necessites assessorament o suport, no dubtis a contactar amb el teu delegat de prevenció. Ell o ella et guiarà per assegurar que la situació es resolgui de la manera més adequada per a tu.