Reivindiquem

Acció Sindical

Jubilació anticipada

SATSE Catalunya explica que la jubilació anticipada ja es dona en altres col·lectius i recorden que l’exigència de dur a terme una feina especialment penosa i perillosa, és dona plenament en el treball  d’infermeria. T'expliquem què és i perquè les infermeres hi hauríem de poder accedir-hi.

La professió infermera “és molt invisible i per això s’infravalora als professionals i no és reconeixen les dures circumstàncies en les que sovint treballa”. Com exemple “l’afectació psicològica, l’estrès i l’esgotament que es viu desprès de passar tants anys en contacte diari amb el patiment de les persones, la malaltia i la mort”.   

A més de la càrrega psicològica que durant anys porta a sobre la infermera, des de SATSE Catalunya posen en evidència els riscos de tot tipus que enfronten les infermeres. “Estem exposades a riscos biològics, ens poden contagiar al tallar-nos manipulant algun estri, punxant-nos, per inhalació, a riscos químics pels materials que utilitzem i els medicaments perillosos que manipulem, als físics i mecànics, per sobrecàrrega, caigudes, radiacions ionitzants...” expliquen. En aquesta llarga llista se li afegeix el fet de que “per a evitar o mitigar aquests riscos el professional ha d’estar en alerta constant, i això, cada dia i any rere any”.   

La jubilació voluntària anticipada és un deute amb la professió 

A més, des del Sindicat es posa de relleu que infermers i infermeres estan exposats molt sovint a agressions físiques o verbals. “No es pot minimitzar l’efecte psicològic devastador que té per una persona enfrontar-se a una feina en la que, amb una probabilitat molt alta, en algun moment rebem insults o fins-hi tot cops” afirma. 

Torns canviants i nocturns 

La salut és un món amb una demanda constant: 365 dies a l’any i 24 hores al dia. És per això que infermers i infermeres treballen a torns, les nits, caps de setmana i festius o jornades de més hores que altres tipus de professions. Hi ha estudis que demostren que els treballadors nocturns o a torns tenen majors possibilitats de desenvolupar certs problemes de salut (per exemple, cardiovasculars) que la resta de persones.  

Això afecta, i molt, la salut del col·lectiu d’infermeria que, arribada certa edat, té més dificultat en adaptar-se. “Hi ha llocs de treball d’infermeria que son molt físics i a més impliquen treballar nits o caps de setmana. Al físic li sumem el  cansament psicològic i el desgast en les relacions personals, desprès de tants anys pot afectar-nos molt” asseguren des de SATSE .  

  

La nostra campanya 

SATSE  Catalunya està treballant en una campanya per aconseguir el dret a la jubilació anticipada voluntària per infermeres i infermers, coordinada a nivell de tota Espanya per la nostra organització. A més d’un potent esforç de comunicació per conscienciar i difondre la necessitat entre la societat, el Sindicat s’està reunint amb Govern, grups parlamentaris, grups de treball i està preparant una proposta Parlamentària.  


 

Saps com funciona la jubilació anticipada?  

Tot i que les infermeres no poden acollir-se encara en aquesta modalitat hi ha grups professionals que a dia d’avui sí que tenen reconegut aquest dret.

Però, saps com funciona?  

L’edat ordinària de jubilació es pot avançar quan la professió que du a terme la persona es considera excepcionalment penosa, perillosa, tòxica, insalubre o presenta altes taxes de morbiditat o mortalitat.  Actualment hi ha vuit professions, o grups de professionals, als que se’ls hi reconeix la possibilitat de jubilar-se abans que la resta de treballadors sense que hi hagi un perjudici per la seva pensió.  

Per calcular l’edat a la que aquestes persones es podran acollir a la jubilació anticipada s’aplicaran una sèrie de coeficients reductors, que varien en funció dels anys treballats i de la perillositat del lloc. Quant més temps s’hagi exercit o més perillosa sigui l’activitat, el coeficient reductor és més gran i l’edat de jubilació anticipada és menor. Una vegada aplicada la rebaixa d'anys, la jubilació anticipada en cap cas podrà ser abans dels 52 anys.  

 

Qui té reconegut aquest dret a Espanya?  

  • Treballadors de l'estatut miner  
  • Personal de vol de treballs aeris  
  • Treballadors ferroviaris  
  • Artistes  
  • Professionals taurins  
  • Bombers  
  • Mossos d’Esquadra / Ertzaina  
  • Policies locals