Laboral

SATSE reclama al Govern central que s'incrementi el salari de les infermeres residents

El Sindicat reclama al Govern l'actualització del Reial decret que regula les seves condicions per a millorar aspectes tan importants com la jornada laboral i els descansos, la baremació o les rotacions.
Enfermeras trabajando en un centro sanitario

 El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha reclamat a la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, que s'incrementi el reconeixement retributiu de les infermeres residents de primer any, ja que no arriben, en l'actualitat, al Salari Mínim Interprofessional (SMI).

En una carta dirigida a la titular de Treball, la presidenta de SATSE, Laura Villaseñor, li recorda que les professionals que cursen el seu primer any de residència per a convertir-se en infermeres especialistes cobren, com a màxim, un sou de 1.114 euros al mes.

Per part seva, l'SMI per a l'any 2024 se situa en 15.876 euros anuals, distribuïts en 14 pagues de 1.134 euros.

SATSE subratlla que la quantia de les IIR és menor, fins i tot, en la majoria de les comunitats autònomes. El Reial decret llei 8/2010, pel qual s'adopten mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic, permet a les administracions continuar aplicant reduccions catorze anys després.

Per això, des de l'organització sindical es demana al Govern que s'adoptin les mesures legals oportunes per a millorar les seves retribucions fins a aconseguir, com a mínim, l'import fixat per al SMI.

També sol·licita la revisió del Reial decret que regula la relació especial de residència perquè es millorin les seves condicions de treball, les quals no han estat actualitzades des de 2006.

Sou base

Una altra circumstància que rebutja el Sindicat d'Infermeria és que, en el cas de les infermeres residents de primer any, només perceben el sou base i no se'ls retribueix cap altre complement.

També subratlla que, durant la seva etapa formativa, no poden realitzar qualsevol altra activitat professional per a complementar el seu salari.

En la carta a la vicepresidenta segona, la responsable de SATSE destaca, així mateix, que l'increment del sou de les infermeres residents és “pràcticament inexistent” comparat amb l'evolució a l'alça del Salari Mínim Interprofessional en els últims anys.

 

Millores laborals

SATSE ha reclamat al Govern l'actualització del Reial decret que va establir en 2006 les bases per a regular la relació laboral especial de residència per a la formació d'especialistes, i que s'implementin mesures que millorin les seves condicions en aspectes, com la jornada laboral i els descansos, la baremació o les rotacions, entre altres.

Una de les propostes de l'organització sindical és establir un nombre màxim de residents per cada tutor, i així garantir una adequada ràtio personal docent/personal resident. D'aquesta manera, es pot assegurar que hi hagi tutories individuals i personalitzades.

Jornada

Quant a la seva jornada laboral i descansos, el Sindicat d'Infermeria ressalta que s'ha de respectar la directiva comunitària d'ordenació del temps de treball pel que fa a la limitació de la jornada complementària obligatòria.

SATSE defensa que les jornades dels residents han de ser equiparables a les de la resta de professionals, i mai majors. D'igual manera, entén que cal distingir la jornada dedicada a la formació de la part de jornada dedicada a la formació assistencial, calendaritzant els dies assistencials i els dies de docència.