Notes de premsa
Professional
Greu dèficit de llevadores en Atenció Primària
05.05.25 | Estatal

El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha denunciat que hi ha una llevadora en els centres de salut per cada 10.000 dones. Un greu dèficit de professionals que impossibilita que puguin desenvolupar totes les seves competències en educació, prevenció i promoció de la salut de la dona al llarg de tota la seva vida.
Amb motiu del Dia Internacional de la Llevadora 2025, SATSE ha posat el focus en la falta de suficients llevadores en Atenció Primària, un àmbit assistencial en el qual poden i han de desenvolupar tot el seu potencial per a protegir i millorar la salut de la dona.
Per a això, es necessita que les administracions garanteixin una assistència que optimitzi la preparació i el coneixement d'aquestes professionals després de sis anys de formació, afirma.
Dades
Segons l'informe “Situació actual i estudi de necessitats d'infermeres a Espanya 2024”, elaborat pel Ministeri de Sanitat, un total de 2.291 llevadores estaven treballant en Atenció Primària del SNS en 2022 (últim any disponible). Atesa la població femenina existent al nostre país, hi ha una Llevadora per cada 10.916 dones.
En els últims tres anys analitzats pel Ministeri de Sanitat, el nombre d'infermeres especialistes en Obstetrícia i Ginecologia només va augmentar en 106 professionals.
“La radiografia realitzada pel propi Ministeri de Sanitat és desoladora i reflecteix la falta d'un clar interès per part de totes les administracions per potenciar una professió clau en la millora de la salut i benestar de la dona”, apunten des de SATSE.
Una per cada CAP
El Sindicat d'Infermeria demanda que hi hagi una Llevadora, almenys, en cada equip bàsic d'Atenció Primària., i que aquesta professional sanitària sigui, en tot cas, personal del centre de salut i no sols d'àrea/secundo. Un objectiu possible i necessari si hi ha una voluntat real de crear les places necessàries en cada servei de salut amb el reconeixement professional i retributiu corresponent.
SATSE recorda que el dèficit de llevadores no sols és palesa i manifestament millorable en Atenció Primària. Als hospitals, la falta de professionals suficients provoca que, en moltes ocasions, treballin exclusivament en el paritori i que, a més, no puguin oferir un atenció personalitzada.
Sobre aquest tema, l'organització sindical ressalta que una atenció personalitzada i continuada de les llevadores té, entre altres conseqüències positives, que s'augmentin els percentatges de supervivència de mares i nounats o que es redueixin els parts prematurs i les intervencions mèdiques innecessàries.
Són molt més
El Sindicat també aprofita la celebració del Dia Internacional de la Llevadora per a recordar que aquestes professionals sanitàries, no sols es limiten a atendre les dones quan seran mares, sinó que desenvolupen una àmplia diversitat de funcions i competències relacionades amb la dona al llarg de tota la seva vida.
A tall d'exemple, SATSE al·ludeix al fet que, en l'adolescència, les llevadores realitzen activitats educatives i informatives en matèria de salut sexual i reproductiva, mètodes anticonceptius, hàbits de vida saludables o prevenció del càncer de coll d'úter.
Anys després, quan una dona ja és adulta, les llevadores treballen també en la detecció precoç de diferents càncers, com el de mama, coll uterí o genital, així com en l'atenció en el climateri o la prevenció de les alteracions de sòl pelvià i incontinència urinària, entre altres funcions.
“Cal no oblidar la labor que les llevadores realitzen amb les parelles durant la gestació i puerperi, servint de suport continu en aquests processos tan decisius en la vida de les persones i promovent la corresponsabilitat”, conclou el Sindicat.
Departament de Comunicació
Notes de premsa relacionades
07.04.25 | Estatal
Demanem més llevadores per a protegir i millorar la salut de la dona
05.05.23 | Estatal