Notes de premsa

Professional

El desinterès del Ministeri de Sanitat impedeix l'augment de les places universitàries d'Infermeria

És imprescindible augmentar de manera gradual les places del Grau d'Infermeria sobre la base de les necessitats existents i respectant que tots els alumnes puguin tenir una formació, tant teòrica com pràctica, de qualitat.

El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha advertit que el desinterès del Ministeri de Sanitat per finançar l'augment de les places del Grau d'Infermeria provoca que molts joves que volen cursar aquests estudis universitaris vegin frustrades les seves expectatives i que l'SNS no pugui comptar en un futur amb els professionals que necessita.

La ministra de Sanitat, Monica García, va anunciar en dates recents que el seu departament tornarà a dedicar una partida econòmica específica per a possibilitar que les universitats augmentin l'oferta de places de metges, però, un any més, no el farà amb les d'Infermeria, afirma.

El Sindicat reclama al Ministeri de Sanitat que s'augmenti de manera gradual el nombre de places del Grau d'Infermeria, mantenint, en tot cas, els nivells de qualitat formatius marcats per les agències universitàries.

Necessitats existents

L'objectiu és que el Sistema Nacional de Salut (SNS) compti amb el nombre adequat d'infermeres a mitjà i llarg termini per a poder donar resposta a les necessitats existents i garantir una òptima atenció i cures a la societat.

Tots els estudis i anàlisis comparatives d'organismes nacionals i internacionals conclouen que el nostre país té un número insuficient d'infermeres respecte a la seva població.

L'OCDE, per exemple, conclou que el nostre país té una mitjana de 6 infermeres per 1.000 habitants quan la mitjana es troba entorn de les 9 infermeres per 1.000 habitants i hi ha països que arriben fins a les 18 infermeres per cada 1.000 habitants.

Places insuficients

En aquestes dates els joves que han realitzat la EVAU i volen cursar estudis d'Infermeria estan rebent les notificacions d'acceptació i s'estan donant molts casos d'estudiants que no podran accedir als estudis de Grau, ja que no hi ha places suficients en el conjunt d'universitats públiques del nostre país.

Aquesta realitat els obliga a recórrer a les universitats privades en el cas de poder fer front a les despeses que comporta poder estudiar en aquesta mena de centres, la qual cosa està generant un augment significatiu de l'oferta de places en universitats privades.

"Continuem posant barreres a l'objectiu que hauríem de compartir tots de comptar amb el número adequat i suficient d'infermeres davant la demanda de cures que augmenta any a any. És responsabilitat dels poders públics garantir-ho, però s'està deixant que siguin les butxaques de les famílies els qui ho suportin, havent de desemborsar importants quantitats en les matrícules i mensualitats dels cursos", apunta.

Formació de qualitat

SATSE reitera que és imprescindible augmentar de manera gradual les places universitàries d'Infermeria, però recalca que cal fer-ho amb criteri, sobre la base de les necessitats existents i respectant que tots els alumnes puguin tenir una formació, tant teòrica com pràctica, que garanteixi els estàndards formatius marcats per les agències d'avaluació de la qualitat.

Per a això, insisteix en la importància de realitzar un estudi de necessitats que tingui en compte diferents factors, com el professorat necessari en cada facultat o les infraestructures d'aules existents.

S'han de garantir, a més, unes pràctiques adequades en els centres sanitaris perquè cada estudiant pugui realitzar les hores necessàries en virtut del que estableix la normativa.

"Hem de treballar de manera conjunta i coordinada per a adequar l'oferta formativa en les facultats d'Infermeria a les noves i importants necessitats de salut de la població, com l'envelliment, pluripatologías, cronicitat i dependència, entre altres, que requereixen i requeriran cada vegada cuidats més complexos", conclou.