Notes de premsa
Laboral
Reclamem accions concretes davant les alarmants dades presentades pel Ministeri de Sanitat
16.01.25 | Estatal
El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha reclamat a les administracions sanitàries que impulsin mesures i accions concretes que acabin amb la “explotació” laboral que sofreixen les infermeres des de fa anys.
El Sindicat subratlla que el recent estudi presentat pel Ministeri de Sanitat plasma una realitat coneguda i denunciada de manera reiterada per la professió i organitzacions, com SATSE. Una situació constatada també en el Dictamen de la Comissió per a la Reconstrucció Econòmica i Social després de la pandèmia del COVID-19, les mesures de la qual, a dia a d'avui, no s'han complert.
Els problemes existents, com el dèficit estructural de plantilles infermeres en tots els serveis de salut, l'elevada temporalitat i precarietat laboral o el desenvolupament desigual i insuficient de les especialitats d'Infermeria, a més de coneguts, s'han “perpetuat” amb el pas dels anys, apunten des de l'organització sindical.
SATSE considera positiu que hi hagi un “diagnòstic oficial” de la situació però el que necessita la professió infermera és que el Ministeri de Sanitat i les conselleries autonòmiques comencin a treballar, de manera conjunta i coordinada, a millorar les condicions laborals i professionals del col·lectiu sanitari més nombrós al nostre país.
Ràtios infermeres
Pel que fa a la falta d'infermeres a Espanya, que Sanitat xifra en 100.000 professionals, SATSE recorda que la Proposició de Llei de ràtios infermeres, l'objectiu de les quals és acabar amb aquest problema i millorar la seguretat assistencial, porta més de cinc anys pendent d'aprovació en el Congrés dels Diputats.
El Ministeri posa el focus també en què les precàries condicions laborals porten a moltes infermeres a plantejar-se abandonar la seva professió o a canviar d'autonomia o país per a treballar, davant el que SATSE ha plantejat mesures com propiciar la jubilació anticipada voluntària, acabar amb retallades salarials, com el de les pagues extra, o aprovar una reclassificació professional amb el reconeixement retributiu corresponent.
SATSE comparteix també que un altre greu problema és l'elevada taxa de temporalitat que sofreixen les infermeres (8 de cada 10 contractes signats en 2013 van ser temporals).
Per això, i entre altres mesures traslladades a Sanitat en el marc de les negociacions que ve mantenint per a reformar l'Estatut Marc, reclama una convocatòria biennal, com a mínim, de proves selectives en cada servei de salut.
Pas endavant
Sobre aquest tema, el Sindicat recalca que el Ministeri de Sanitat “té a la seva mà”, amb la reforma de l'Estatut Marc, la possibilitat de propiciar un reconeixement real del treball de les infermeres. També possibilitar una classificació professional justa amb el reconeixement retributiu que els correspon per les seves competències, funcions i formació universitària de Grau, i acabar així amb la discriminació que suposa l'enquadrament en el subgrup A2.
SATSE valora el pas endavant que suposa que el departament de Monica Garcia hagi volgut analitzar la realitat laboral i professional de les infermeres transcorreguts ja 12 anys des de la publicació de l'informe anterior realitzat pel Ministeri de Sanitat, i que, per primera vegada, hagi preguntat a la professió pels seus problemes i necessitats.