Laboral

SATSE Catalunya afirma que l’ICS “no pot discriminar les infermeres que han treballat a la UE”

El sindicat aconsegueix que la justícia reconegui el dret a comptabilitzar l'experiència laboral a Europa per accedir a la carrera professional de l’Institut Català de la Salut.
Bandera de la UE

Els serveis jurídics del Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya han aconseguit una sentència que estima la demanda d’una infermera que reclamava incloure els anys treballats al Servei Nacional de Salut Britànic (NHS) com a part del seu còmput per accedir al nivell 1 de carrera professional a l’ICS.

El tribunal ha declarat que limitar aquest reconeixement als serveis prestats a l’ICS o al SNS Espanyol vulnera el dret a la lliure circulació dels treballadors dins la Unió Europea, tal com ja havia establert anteriorment el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en un cas similar.

Segons els representants de SATSE “aquesta decisió suposa un pas significatiu cap a la igualtat de drets per als professionals que han treballat en altres sistemes de salut públics d’Europa”.

Injustificada i discriminatòria

La sentència determina que impedir el reconèixement de l'experiència adquirida en altres serveis públics de salut europeus constitueix una restricció injustificada i discriminatòria. "És inadmissible que l’ICS discrimini els professionals que han decidit exercir la seva professió fora d’Espanya. Aquesta exclusió va en contra dels principis europeus i penalitza aquells que han enriquit la seva experiència en altres sistemes de salut públics", afirmen des del sindicat SATSE Catalunya.

Una victòria per la infermeria

La sentència anul·la les resolucions denegatòries de l’ICS i estableix el dret de la infermera demandant a comptabilitzar els anys treballats fora d’Espanya com a serveis prestats a efectes de carrera professional amb els efectes econòmics corresponents.

Això representa una oportunitat perquè els professionals sanitaris que han treballat a Europa puguin reclamar el seu dret I avançar en les seves carreres professionals sense discriminacions.

"És moment d’acabar amb aquest tipus d’exclusions injustes i adaptar les polítiques laborals als estàndards europeus", afirmen des del sindicat. A més, l’Organització recorda que infermeres, infermers, fisioterapeutes i llevadores sovint marxen a altres païssos “per poder accedir a oportunitats de creixement professional i estabilitat laboral que no troben a casa nostra”.

Finalment, SATSE Catalunya adverteix que aquesta sentència encara es pot recorrer davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però es mostra confiat que la justícia acabarà confirmant aquesta decisió en defensa dels drets dels professionals de la salut.

Desenvolupament professional

SATSE Catalunya considera que aquesta decisió  és una “nova victòria judicial del nostre sindicat”. Un èxit que se suma al que es va aconseguir aquest estiu amb una sentència que considera discriminatòria la negativa de l’ICS a incloure dins del sistema de carrera professional a dues infermeres que treballen amb contracte laboral. El tribunal considera que excloure les professionals per no tenir la condició d’estatutàries vulnera el principi d’igualtat. Tot i que la sentència ja ha estat recorreguda per l’ICS, és un “pas més cap a un sistema de carrera just que realment reconegui el desenvolupament professional individual”.

S'ha fet ressò d'aquesta notícia: