Visibilitat i reconeixement

Les infermeres demanden reconeixement i poder desenvolupar les seves competències “sense límits”

En el Dia Internacional de la Infermera, les professionals defensen el seu espai competencial i més àmbits d'actuació

Les infermeres, amb motiu del Dia Internacional de la Infermera, han demandat un major reconeixement al seu treball i més àmbits d'actuació professional per a poder continuar “marcant la diferència” en la millora de la salut de la població.

 

Sota el lema “Marquem la diferència”, SATSE ha recaptat els testimoniatges de professionals de totes les comunitats autònomes per a posar en valor el seu treball i preguntar-los per les millores que entenen necessàries per a avançar en l'àmbit professional i laboral.

 

Infermeres assistencials en centres de salut o hospitals, urgències, centres educatius, especialistes, investigadores, docents, gestores o càrrecs públics… són alguns dels diferents perfils de professionals que han posat veu al conjunt de la professió per a ressaltar que treballen de manera autònoma liderant intervencions que busquen societats més sanes i una sanitat més sostenible.

 

Llocs adequats

Entre altres demandes, les infermeres reclamen llocs de treball adequats als seus coneixements i habilitats específiques, a més de més espais i àmbits professionals en els quals poder desenvolupar els coneixements i competències adquirits després de la seva formació universitària de Grau, formació de postgrau i especialització.

 

Recorden que l'augment de la cronicitat, les pluripatologías i la dependència constitueixen el gran repte a afrontar en els pròxims anys i aquests són espais fonamentals de la cura, els quals han de ser liderats per les infermeres.

 

Sense barreres

En el Dia Internacional de la Infermera, aquestes professionals defensen també el seu espai competencial i poder avançar desenvolupant totes les seves funcions “sense límits ni barreres”. Sobre aquest tema, insisteixen a demanar respecte professional i que no es possibiliti ni fomenti l'intrusisme per qüestions econòmiques o d'oportunitat empresarial.

 

Un altre aspecte ressaltat en els testimoniatges recaptats per SATSE és aconseguir un major reconeixement social i polític que possibiliti que les infermeres puguin decidir sobre la seva professió i també participar en la presa de decisions que afecten el funcionament del sistema de salut i al conjunt de la societat.

 

Entorns positius

També consideren necessàries estratègies dirigides a defensar entorns de treball positius per a la pràctica de la seva professió en els quals siguin escoltades i on els proporcionin els recursos necessaris per a fer el seu treball de manera adequada, segura i eficaç.

 

Uns entorns de treball que afavoreixin unes condicions laborals adequades, que resultin atractives i capaces d'afavorir la retenció i motivació de les infermeres. Cal acabar amb la fugida del talent infermer i amb l'abandonament de la professió per factors com la precarietat laboral i l'excessiva temporalitat que sofreix el col·lectiu, apunten.

 

En definitiva, les infermeres i infermers demanden poder desenvolupar tot el seu potencial per a garantir així el dret a la protecció de la salut de totes les persones des del convenciment que el seu treball “marca la diferència” dins del sistema sanitari i la comunitat.

Podeu llegir la carta al lector que el Secretari Provincial de SATSE Girona, Ignacio Montoya, publica a el DIARI DE GIRONA