Hemeroteca

SATSE proposa als partits en el Congrés una PLN reclamant l'abonament íntegre de les pagues extraordinàries

Les infermeres i fisioterapeutes han deixat de percebre des de 2010 un 27 per cent de la quantia total de cadascuna de les seves dues pagues extraordinàries, la qual cosa ha suposat una mitjana de 600 euros a l'any fins a l'actualitat. En total, la quantitat deguda és de fins a 7.500 euros per cada professional afectat, segons SATSE.

 

El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha demanat als partits polítics en el Congrés dels Diputats que presentin Proposicions no de Llei (PNL) en les quals s'insta el Govern que realitzi les modificacions legals necessàries perquè les infermeres, fisioterapeutes i el conjunt del personal de l'administració pública recuperi l'abonament íntegre de les seves pagues extraordinàries, un dret laboral “sostret” fa prop de 13 anys que ha suposat a cada professional la pèrdua de fins a 7.500 euros.

SATSE s'ha dirigit per carta a tots els partits polítics per a traslladar-los la injusta i discriminatòria realitat laboral que sofreixen els treballadors públics i els ha traslladat una proposta de PNL perquè la facin seva i la presentin en el Congrés dels Diputats a fi de que tots aquests professionals tornin a ser reconeguts retributivament amb l'abonament complet de les seves pagues extraordinàries.

En la Proposició no de Llei proposada per SATSE, primer sindicat de la sanitat pública del nostre país, es recorda que, en 2010, i a causa de les retallades imposades pel Govern a conseqüència de la crisi econòmica mundial, les infermeres i fisioterapeutes van deixar de percebre un 27 per cent de la quantia total de cadascuna de les seves dues pagues extraordinàries, la qual cosa va suposar el primer any més de 300 euros i una mitjana de 600 euros cada any dels posteriors fins a l'actualitat, podent arribar fins als 7.500 euros.

Una retallada que s'ha mantingut any rere any, a través de la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat, sense que cap Govern hagi mostrat interès a canviar aquesta situació a pesar que la situació econòmica ha anat millorant fins al punt que els treballadors del sector privat han vist incrementades les seves nòmines a través de la negociació col·lectiva dels seus convenis. Per contra, els empleats públics han continuat consolidant la pèrdua de poder adquisitiu que s'ha anat acumulant fins al 30 per cent en els últims anys, afegeix.

“Si bé en un context determinat de recessió econòmica es pot comprendre que es prenguin mesures per a poder fer front a la situació de crisi, no s'entén que, passats prop de 13 anys, cap Govern s'hagi plantejat eliminar mesures com la de la retallada de les pagues extraordinàries a pesar que quan es van promulgar no ho van fer amb caràcter definitiu sinó només temporal”, assenyala la PNL.

Abús

Així mateix, SATSE ressalta que els professionals sanitaris i la resta dels empleats públics no poden continuar aguantant aquesta situació de tractament punitiu i diferencial enfront de la resta de treballadors del país. “Es tracta d'un abús de l'administració que ha mantingut sense trobar, aparentment, motiu per a solucionar-ho, malgrat els diferents governs que s'han succeït. No demanem un nou reconeixement retributiu, sinó que els retornin el sostret des de 2010”, apunta el Sindicat.

Per tot això, en la PNL s'insta el Govern d'Espanya que es realitzin les modificacions legals i normatives que corresponguin per a posar fi a la retallada que sofreixen els professionals de la sanitat pública en les seves pagues extraordinàries. També es demana que fixi un calendari de pagament per a rescabalar als afectats/as a través del pagament retroactiu de les quanties que han deixat de percebre en aquests últims 13 anys.

Aquesta nova iniciativa és una més de les ja posades en marxa en els últims mesos pel Sindicat d'Infermeria, com les cartes dirigides al president del Govern, Pedro Sanchez, i a la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, i als partits polítics. Els propis professionals afectats també s'estan dirigint al Govern reclamant la fi d'aquesta retallada injusta i discriminatòria.

Finalment, el Sindicat d'Infermeria subratlla que la seva demanda sobre l'abonament íntegre de les pagues extraordinàries és ara més necessària que mai, ja que la situació de les economies familiars s'ha vist molt perjudicada des de fa mesos per l'increment de la despesa per les hipoteques i els preus en la cistella de la compra, carburants, electricitat, calefacció i altres subministraments bàsics.

Manuel Cascos y Rafael Reig registran en el Congreso una PNL para recuperar el abono íntegro de las pagas extra de enfermeras y fisioterapeutas