Hemeroteca

SATSE reclama al Ministeri de Sanitat canvis en l'Estatut Marc que propiciïn entorns de treball segurs i saludables

És necessari elaborar i implementar un pla estratègic contra les agressions i reconèixer el greu impacte en la salut dels professionals del treball a torns i/o nocturn.

El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha proposat al Ministeri de Sanitat canvis en l'Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut que propiciïn entorns de treball segurs i saludables per a tots els professionals, com elaborar i implementar un pla estratègic d'actuació i prevenció contra la violència en l'àmbit sanitari.

Amb motiu del Dia Mundial de la Seguretat i Salut en el Treball 2023, SATSE se suma, un any més, a l'Organització Internacional del Treball (OIT) i altres organismes internacionals i nacionals per a posar el focus en la repercussió que té l'entorn i acompliment laboral en la salut i seguretat dels professionals, una cosa especialment important en el cas de les infermeres i infermers per la penúria, perillositat i greus riscos que comporta la seva activitat professional en els centres sanitaris i sociosanitaris.

Entre les diferents línies i estratègies d'actuació que desenvolupa l'organització sindical per a aconseguir entorns de treball segurs i saludables, SATSE ha realitzat diferents propostes al Ministeri de Sanitat dins de la ronda de reunions que s'estan mantenint des de fa mesos per a reformar l'Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut.

Així, l'organització sindical ha traslladat al departament de Jose Manuel Miñones que resulta essencial que l'Estatut Marc contempli la necessitat d'implementar un pla d'actuació contra la violència en l'àmbit sanitari, un greu problema que afecta especialment les infermeres i infermers pel seu major contacte, relació i proximitat amb els pacients i els seus familiars.

En concret, vuit de cada deu professionals d'Infermeria manifesten haver sofert una agressió, física o verbal, al llarg de la seva trajectòria professional. Una lamentable realitat enfront de la qual SATSE també ha elaborat un projecte de norma estatal perquè en tots els serveis de salut hi hagi una resposta conjunta, coordinada i eficaç davant les agressions als professionals sanitaris. 

D'un altre costat, el Sindicat d'Infermeria ha plantejat que en l'Estatut Marc es reconegui com el treball a torns i/o nocturn afecta de manera perjudicial en la salut dels professionals, proposant que es garanteixi una avaluació periòdica de la seva salut per a detectar qualsevol afectació lligada a aquesta forma de treball, a més de permetre que aquells que superin els 55 anys d'edat tinguin la possibilitat de no realitzar torn nocturn sense que això comporti perduda retributiva alguna.

Un altre aspecte en el qual ha incidit SATSE és en la necessitat d'incrementar el període de temps dedicat al descans dins de la jornada de treball, passant de 15 a 30 minuts i que, en el cas dels torns ampliats de 12 i 24 hores, es facin coincidir els descansos amb els horaris de menjars i sopars. Així mateix, s'ha insistit en la importància de garantir la “desconnexió digital” dels professionals sanitaris una vegada finalitzada la seva jornada laboral.

En definitiva, el Sindicat d'Infermeria reclama al Ministeri de Sanitat que l'Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut “aprofundeixi” en la la importància de la salut i seguretat en el treball i li presti l'atenció que requereix amb l'objectiu últim que les condicions de treball no suposin mai un perjudici en la salut física, psicològica i emocional de qualsevol professional sanitari.

Siluetas de enfermeras y sanitarios en un hospital