Hemeroteca

Els ex alumnes de la universitat van tenir l'oportunitat de presentar-los en una jornada científica

La UdG i SATSE Catalunya s'uneixen per donar visibilitat als treballs de fi de grau

El treball de fi de grau, o TFG, suposa un gran repte per als estudiants. El projecte els obliga a posar en pràctica moltes de les competències adquirides durant els seus anys d'estudi, a plantejar-se una nova pregunta dins del camp de la infermeria i a seleccionar la metodologia apropiada per al disseny i desenvolupament de la seva recerca. El TFG es converteix en la primera aportació dels estudiants al corpus de coneixement científic. Després de realitzar i aprovar el seu treball, a la majoria els queda una assignatura pendent: la seva divulgació.

Els joves es pregunten si el tema d'estudi realment té interès per a la comunitat sanitària, on i com donar-los a conèixer són dubtes que freqüentment provoquen que aquests treballs, després d'aprovat el grau, es quedin en un calaix. És per això que el Sindicat d'Infermeria de Catalunya ha unit esforços amb la Facultat d'Infermeria de la Universitat de Girona, convocant la Iera Jornada “Compartint la recerca dels estudiants del Grau en Infermeria”. Una trobada en la qual es van presentar 10 treballs de fi de grau realitzats per ex estudiants recentment graduats de la Universitat de Girona i que tenia per objecte donar a conèixer-los i compartir els temes d'estudi per valorar la seva projecció i aplicabilitat.

“La jornada també anava dirigida als alumnes de la facultat que encara han de fer la seva TFG o que l’estan fent” va explicar la responsable de formació, Rosa Prat, “els va servir com a formació, i els va anar molt bé per veure les diferents modalitats de TFG que poden dur a terme”. A més, els alumnes van rebre consells de part dels ponents sobre el TFG, que els van animar “a triar un tema que els motivés i que no es quedi només en un projecte si no que ho duguin a terme” va assegurar Prat.

Les premiades
El primer premi l'hi va portar la infermera Alba Jordà amb un treball presentat en el 2015 que tracta sobre l'impacte d'un programa formació sobre violència de gènere entre els professionals d'atenció primària. Jordà, que en l'actualitat treballa en un soci-sanitari mentre es prepara per a l'examen del EIR, assegura que la jornada ha estat “una empenta” per presentar el seu treball en congressos o certàmens. “He vist reflectit que tot l'esforç [de fer el TFG] ha servit per a alguna cosa, que hi ha un interès per part d'altres professionals del món sanitari” explica la jove. Que reconeix que li hagués agradat treure “més profit” al seu treball ja que compartir-ho ha estat “una bona experiència”. Segons Jordà el secret d'un TFG que pugui tenir projecció més enllà de complir amb un requisit del pla d'estudis és “triar un tema que realment t'interessi i que vulguis portar-ho endavant”.

La idea per al treball d'Alba va sorgir davant el fet que la violència de gènere s'ha convertit en un problema de salut pública i que els professionals sanitaris tenen un important paper en la prevenció, detecció i abordatge dels casos. Segons Jordà “diversos estudis demostren que amb freqüència els professionals de la salut tenen dificultats per reconèixer el maltractament, mostrant fins i tot actituds negatives, la qual cosa deixa a les dones vulnerables i exposades a les conseqüències que la violència de gènere comporta”. Això va motivar a l'alumna a valorar l'impacte que una formació sobre el tema tindria entre un equip d'atenció primària.

El segon guardó va ser per a Elisabeth Rosa, que va presentar un treball sobre la qualitat de vida de pacients amb colitis ulcerosa. L'objectiu del seu estudi era avaluar la qualitat de vida percebuda per aquests malalts i relacionar-la amb variables sociodemogràfiques, clíniques, laborals. Així, la seva autora pretén trobar els factors que influeixen de manera més important en la percepció de qualitat de vida dels malalts, detectant les seves necessitats i millorant l'atenció que se'ls dóna.

El tercer premi se’l va emportar la Júlia Figueras, amb un treball sobre com afronta la família d'un fill prematur el seu ingrés en la Unitat de cures intensives de nounats. Segons Figueres el seu treball li va fer veure que “resulta fonamental per als pares sentir-se integrats en la presa de decisions, informació, cures i tractament que rep el seu fill”. A més, destaca que el suport d'infermeria “resulta primordial per a l'estabilitat emocional i el reforç del vincle paterno-filial”.

20161130_estudiantes girona