Professional

Les TIC no poden ser un “obstacle” a l'atenció humana i personalitzada de les infermeres

SATSEse suma a la celebració de la Setmana Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball i defensa “treballs segurs i saludables en l'era digital”.
Enfermera pendiente de las nuevas tecnologías

 El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha demandat a les administracions que el progressiu desenvolupament de les noves tecnologies en l'àmbit sanitari contribueixi sempre al fet que les infermeres puguin dedicar més temps a la cura i atenció personalitzada i que no suposi cap risc per a la salut i seguretat de professionals i pacients.

SATSE s'ha sumat, un any més, a la celebració de la Setmana Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball que posa el focus en l'impacte de la digitalització i l'ús de les noves tecnologies en l'àmbit laboral amb l'objectiu d'aconseguir “feines segures i saludables en l'era digital”.

L'organització sindical considera convenient i beneficiós la utilització d'eines tecnològiques innovadores en l'àmbit sanitari sempre que aconsegueixin facilitar i dinamitzar la càrrega laboral de les infermeres en tasques administratives i burocràtiques i propiciïn, amb això, que puguin realitzar una cura més integral, continu i personalitzat.

Atenció humana

El Sindicat d'Infermeria recorda, sobre aquest tema, que la base de l'atenció i cuidats infermers és el tracte humà i personalitzat. Alguna cosa que, malgrat les noves tecnologies presents, no es pot descurar o relegar a un segon pla, apunta.


El progressiu desenvolupament i avanç de les noves tecnologies en els sistemes sanitaris tampoc haver de servir d'argument o excusa a les administracions públiques o empreses sanitàries privades per a reduir unes plantilles infermeres que són ja insuficients i escasses des de fa anys, afirma.

Beneficis

La tecnologia està cada vegada present en el treball d'aquestes professionals sanitàries, tant en l'àmbit assistencial com en el gestor o docent.

Alguns exemples són l'ús de la teleassistència, el monitoratge remot, el consum de tecnologia d'alt nivell associada als processos assistencials en centres sanitaris i en dispositius extrahospitalaris, la gestió de la informació assistencial, l'anàlisi de dades sanitàries i econòmiques associats a l'activitat sanitària o la gestió de plantilles, entre altres.

Formació continua

SATSE també incideix en què, donat el constant avanç de les noves tecnologies, les infermeres han de rebre una formació contínua sobre la seva implementació i funcionament, la qual cosa possibilitarà que comptin amb la capacitació adequada per a una correcta i optima utilització d'aquestes eines en el seu treball ordinari.

L'organització sindical demanda, per això, que les administracions sanitàries implementin plans de formació continuada que suposin, a més de l'adquisició de nous coneixements i habilitats, un impuls i millora del seu treball. Mai han de suposar un “obstacle o sobrecàrrega afegida” que els dificulti o resti temps per a atendre i cuidar a les persones, afegeix.

Desconnexió

En relació amb les conseqüències de la incorporació de les noves tecnologies, SATSE al·ludeix a la reglamentació de l'ús de les vies de comunicació entre treballadors i ocupadors, ja sigui en l'àmbit públic o en el privat.

Les infermeres són un col·lectiu especialment afectat per la desprogramación del seu patró de treball, ja que solen ser requerides per whatsapp o telèfon, a vegades amb poques hores d'antelació, per a treballar fora del seu torn. Així, incidències que haurien de ser extraordinàries i puntuals es converteixen en habituals degut normalment a la falta de suficients professionals.


L'organització sindical denúncia, sobre aquest tema, que no s'està respectant el dret a la desconnexió digital, la qual cosa pot afectar negativament la seva salut psicològica i emocional, Suposa, a més, una clar perjudici de cara a la conciliació de la seva vida professional, personal i familiar, conclou.